Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Plopsaland legt verantwoordelijkheid bij begeleiders

16 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

In België heeft attractiepark Plopsaland na bijna honderd klachten besloten verstandelijk gehandicapten toe te laten in alle attracties, als begeleiders daarvoor de verantwoordelijkheid nemen. Het pretpark worstelt sinds het voorjaar met de discriminatiewetgeving en de veiligheidsvoorschriften.

De Vlaamse minister van Gelijke Kansen Pascal Smet, noemt de oplossing onethisch. Begeleiders van mensen met een beperking die potentieel gevaarlijke attracties willen betreden kunnen voortaan een document ondertekenen, waarmee ze beslissen de toegankelijkheidsvoorschriften van Plopsa niet op te volgen.

"Mensen met een beperking opzadelen met extra verantwoordelijkheid kun je niet echt ethisch ondernemen noemen", zegt Nina Mallants, woordvoerster van Smet, in de krant Het laatste nieuws. "Plopsa creëert eerst een probleem door een verbod in te stellen voor alle mensen met een handicap, en lost dat nu tijdelijk op door de verantwoordelijkheid naar hen door te schuiven."

In een persbericht schrijft de baas van Plopsa group Steve van den Kerkhof dat ze genoodzaakt zijn preventiemaatregelen op te leggen voor bepaalde doelgroepen. "Als attractiepark wordt Plopsa geconfronteerd met twee tegenstrijdige wetten over ons beleid voor bezoekers met een handicap: de wet van 10 mei 2007 bestrijdt discriminatie, maar die van 10 juni 2001 schrijft voor dat de exploitant van een attractie een risicoanalyse moet uitvoeren om aan te tonen dat een attractie voldoet aan de veiligheidsverplichting."

"We hopen zo snel mogelijk met de ministeries en alle betrokken verenigingen en belangenorganisaties tot een compromis te komen tussen beide wetten", besluit Van den Kerkhof. Bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding kwamen al 90 klachten binnen over de Plopsa-pretparken. De pretparken- en gehandicaptensector werken samen aan een vaardigheidslijst voor de verschillende attracties, schrijft Het laatste nieuws.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!