Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pleegzorgorganisatie betuigt spijt

12 mei 2010 Door de redactie Geen reacties

De Williamschrikkergroep heeft toegegeven dat voogden in het verleden de veiligheid van gehandicapte pleegkinderen niet hebben kunnen waarborgen. In Netwerk (EO) van 11 mei gaf de voorzitter toe dat voogden niet hebben onderkend dat kinderen gevaar liepen.

In 2007 is de betreffende pleegvader veroordeeld wegens het jarenlang gewelddadig verkrachten van gehandicapte kinderen die aan zijn zorg waren toevertrouwd. Hoewel ouders melding maakten van verontrustende signalen, was dat voor voogden geen aanleiding de klachten te onderzoeken, evenmin als een eerdere geseponeerde aanklacht wegens misbruik tegen de man.

'Zand in de ogen'
Volgens Peter Kouwenberg, voorzitter van de William Schrikkergroep, slaagde de misbruiker erin plaatsende instanties en de voogd van de William Schrikkergroep zand in de ogen te strooien. Pas in 2006 gingen de alarmbellen rinkelen, en werden alle pleegkinderen bij de man weggehaald.

Kouwenberg: "We hebben gefaald, we waren onvoldoende bewapend tegen het charmeoffensief van deze man. Het is verontrustend en afschuwelijk dat we dat niet zagen. We moeten ons wapenen tegen mensen die zich met verkeerde bedoelingen aanmelden als pleegouder."

Sinds de affaire praten voogden wel met pleegkinderen zonder dat de pleegouders erbij zijn, wat eerder niet gebeurde. De Inspectie jeugdzorg zegt dat de veiligheid van de gehandicapte kinderen die onder verantwoordelijkheid van de William Schrikkergroep in pleeggezinnen worden geplaatst, nu in orde is.

'Geen excuses'
In de uitzending zeggen ouders van een jongen die is misbruikt door de Brabantse pleegvader, dat ze nooit excuses hebben gehad, en dat ze hun zoon nooit meer aan een pleeggezin zullen toevertrouwen.

Bekijk de uitzending van Netwerk op www.uitzendinggemist.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!