Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Plan voor groot belevenispretpark

15 januari 2015 Door de redactie Geen reacties

Op het landgoed Daelzicht, vlakbij de gelijknamige zorgorganisatie in Heel, moet een groot belevenispark voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking komen. Het aangepaste pretpark moet 365 dagen per jaar open gaan van 10.00 tot 18.00 uur en er worden in totaal 600.000 bezoekers per jaar verwacht.

Inclusief begeleiders en werknemers zijn dat gemiddeld 1650 en op piekdagen 3300 bezoekers per dag. De prijs van entreekaarten komt onder de prijs van reguliere pretparken te liggen.

Wensenland
Het Belevenispark wordt "een wensenland waar het onmogelijke mogelijk wordt gemaakt voor mensen met een beperking," staat in de plannen. Er komen 6 thema's in het park:

  • Wensen en dromen
  • Varen, vliegen, rijden
  • Dorpsleven
  • Boerderij
  • Paardenwereld
  • Tuinen en bossen

Werkplek
Naast dat het park bezoekers met een beperking ontvangt, zullen mensen met een (verstandelijke) beperking ook mee werken in de horeca, het onderhoud en theater van het park, zo blijkt uit een presentatie van projectmanager Piet Basten.

Haalbaar
Adviesbureau Arcadis onderzocht of de plannen haalbaar zijn en concludeert dat er geen onoverkomelijke problemen zijn. Het park komt in een bestaand 25 hectare groot bos- en heidegebied met een heuvelachtige inrichting. Het natuurgebied moet volgens de studie van adviesbureau Arcadis zoveel als mogelijk worden gehandhaafd. Op de open plekken kunnen dan de 'beleveniselementen' worden gerealiseerd.

Kritische bewoners
Het duurt nog even voor het park er daadwerkelijk is, daarvoor moeten de plannen nog verder worden uitgewerkt en getoetst door de gemeente. In de informatiebijeenkomst bleken de aanwezige omwonenden kritisch over de mogelijke vervuiling, geluids- en parkeeroverlast. Eind 2016 moet er een definitief besluit komen over het belevenispark, dat bij een positieve uitkomst in 2018 wordt gebouwd.

Kosten
De geschatte kosten van de realisatie het belevenispark bedragen € 460.000, waarbij Daelzicht € 230.000, de provincie Limburg €115.000, en het samenwerkingsverband Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg € 115.000 bijdraagt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!