Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pijn en lichamelijke problemen signaleren bij cliënten

2 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking kunnen pijn en lichamelijke klachten minder goed aangeven en hebben vaker met pijn gepaard gaande ziekten en aandoeningen. Twee nieuw verschenen richtlijnen helpen professionals bij het signaleren van medische problemen. Foto Marcus Gijsbers, met medewerking van Theater Maatwerk

Pijn is een belangrijk waarschuwingssignaal voor een ziekte of aandoeningen is naast hartactie, bloeddruk, ademhaling en temperatuur de vijfde vitale functie. Lange tijd werd aangenomen dat mensen met een verstandelijke beperking minder of geen pijn voelden, maar er komt steeds meer bewijs voor het tegendeel. Uit onderzoek is bekend dat begeleiders, maar ook medisch onderlegd personeel onvoldoende kennis hebben over pijnsignalering en pijnmanagement.

De multidisciplinaire richtlijnen bevatten veel informatie over verschillende signalen en het in beeld krijgen van klachten van cliënten. De twee richtlijnen Signaleren van lichamelijke problemen / Signaleren van pijn bij volwassenen met een verstandelijke beperking zijn ontwikkeld in opdracht van de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) door experts, professionals en vertegenwoordigers van cliënten met een verstandelijke beperking en hun naasten, met ondersteuning van het Trimbos-instituut. Belangenorganisatieg Kansplus heeft de richtlijnen inmiddels gepubliceerd op de website.

Lees ook:

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!