Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Picto-museumkaart voor mensen met communicatiebeperking

21 juni 2021 Door de redactie Geen reacties

In het Rijksmuseum in Amsterdam is half juni het eerste exemplaar van een picto-museumkaart in gebruik genomen. Deze kaart moet de beleving en mogelijkheid tot participatie bij het museumbezoek vergroten voor mensen met een communicatiebeperking.

De gratis kaart is een initiatief van EMB Nederland en de International Society for Augmentative and Alternative Communication (ISAAC-NF) en is bedoeld om personen die ondersteunde communicatie gebruiken meer te laten genieten en te betrekken bij het museumbezoek.

Toegankelijke communicatie als recht
Volgens beide organisaties is communicatie tijdens een museumbezoek een recht voor iedereen, zoals gesteld in het VN-verdrag voor de rechten van de mens. Tot dusver is er wel veel aandacht geweest voor het toegankelijk maken van gebouwen en voorzieningen voor iedereen, maar is toegankelijke communicatie nog niet overal beschikbaar. De picto-museumkaart brengt hier nu verandering in.

Niet alleen het Rijksmuseum, ook zo’n 350 andere musea in Nederland krijgen de beschikking over een aantal picto-museumkaarten, zodat ze die aan mensen met een communicatiebeperking en hun begeleiders kunnen geven tijdens een bezoek.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!