Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia Zorg test slimme incontinentieluier voor volwassenen

6 maart 2017 Door de redactie Geen reacties

Incontinentie is een groot probleem in de zorg. Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt dat bijna de helft van bewoners in zorgorganisaties en verpleeghuizen incontinent is. Philadelphia Zorg test momenteel als eerste zorgaanbieder een slimme luier voor dagelijks gebruik, die het vochtniveau nauwkeurig kan meten.

Het is algemeen bekend dat de werkdruk in de zorg hoog is. Soms leidt dit ertoe dat bewoners te lang een natte luier dragen, wat de kans op huidirritatie en wondjes vergroot. Het komt ook voor dat bewoners verschoond worden, terwijl dat nog niet nodig is. Bijvoorbeeld omdat een begeleider een vaste ronde loopt.

Op dit moment moet een zorgprofessional met de hand in de intieme zone van de cliënt voelen of een luier nog droog is. Het verschonen zelf is een zware belasting voor de begeleider. Daarom is Philadelphia Zorg blij met Abena Nova, de slimme luier. “De luier wordt op verschillende locaties getest om het product zo te verbeteren, dat het bij introductie op de markt aansluit op de praktijk van de zorg. De eerste resultaten van de test zijn veelbelovend”, aldus Greet Prins, voorzitter van de raad van bestuur van Philadelphia.


Menswaardiger
Het gebruik van deze luier heeft volgens Philadelphia Zorg veel voordelen voor zowel cliënten als zorgprofessionals. Door het voorkomen van onnodige (nacht)verschoningen, lekkages en handmatige controles van luiers wordt de zorg voor cliënten met incontentie menswaardiger.

Minder lang een volle luier dragen betekent:

  • Minder kans op huidaandoening en wondjes
  • Minder fysieke belasting voor professionals doordat bedden/kleding niet nat worden
  • Kostenbesparing (minder doktersbezoek, minder gebruik van zalfjes en minder matrassen die weggegooid moeten worden).
  • Zorg op maat: de cliënt wordt verschoond wanneer dat nodig is.


Volgens Philadelphia kan er in de toekomst nog meer voordeel behaald worden met de slimme luier. Als de luier bepaalde patronen signaleert, kunnen gezondheidsklachten worden voorkomen.

De luier is ontwikkeld door Abena, fabrikant van incontinentiematerialen, met verzorgenden en gebruikers. Technologiebedrijf MediSens Wireless is verantwoordelijke voor de slimme technologie, die ervoor zorgt dat de Abena Nova continu veranderingen in het vochtniveau van de luier registreert. Elke luier bevat een discreet apparaatje dat de zorgprofessionals draadloos informeert over de status van de luier.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!