Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia zet muzikaal talent in kijker op speciaal muziekfeest

25 juni 2018 Door de redactie Geen reacties

Muziek prikkelt ons brein op verschillende manieren. Om hiermee ook cliënten meer te stimuleren, is er bij Philadelphia uitgebreid aandacht voor muziek. Zo was er vorige week een muziekfeest, waarbij Ricardo Lipsius uit Alphen aan den Rijn met zijn vertolking van het liedje Love Yourself van Justin Bieber de titel Philadelphia Muziektalent 2018 in de wacht sleepte. In een bomvol theater Flint in Amersfoort zagen 800 cliënten hem winnen.

Op het muziekfeest mochten zeven regiowinnaars zich woensdag 20 juni van hun beste kant laten zien. Zij werden begeleid door de Philadelphia band en het geheel werd aan elkaar gepraat door volkszanger Marco de Hollander.

De wedstrijd kende geen verliezers. Want nadat Ricardo (op de foto met petje) tot winnaar was uitgeroepen, bleek dat de overige zes finalisten gezamenlijk de tweede prijs hadden gewonnen. Dus ook blije gezichten bij Johan Peelen uit Doetinchem, Sebastiaan Verheij uit Zwolle, Glenn Kors uit Nibbixwoud, Bianca de Bruin uit Vlaardingen, Nancy Keizer uit Almere en Shristi Harkisoen uit Hilversum. Toen Frans Bauer de avond kwam afsluiten, ging het dak eraf.

De wedstrijd om de titel Philadelphia Muziektalent 2018 begon in februari, toen cliënten werden opgeroepen om een filmpje in te sturen waarop ze hun talent lieten zien. Per regio mochten vijf muziektalenten optreden op
het muziekfeest in hun regio. De besten gingen uiteindelijk door naar de finale.

PhiLaLa
Muziek speelt bij Philadelphia Zorg een prominente rol. Met het programma PhiLaLa brengt de zorgaanbieder de bewoners op verschillende manieren in contact met muziek. Hierover zegt professor Erik Scherder, neuropsycholoog en als deskundige bij PhiLaLa betrokken: “Het is in vele onderzoeken bewezen: muziek brengt een verrijking van onze hersenen teweeg. Je voelt een emotie bij muziek, dat raakt een hersengebied vlak bij de motorische gebieden. Die worden daardoor ook geprikkeld, dus begin je vanzelf te bewegen. Alleen al de emotie en het plezier die muziek oproepen, zijn genoeg om het brein te stimuleren.”

Veel Philadelphia-locaties hebben een eigen Spotify-abonnement, waarmee voor elke cliënt een favoriete playlist samengesteld kan worden. Voor zorgmedewerkers is een e-learning ontwikkeld over wat muziek kan doen en van de gedragsdeskundigen doet momenteel promotieonderzoek naar het effect van muziek op gedrag.   |

Lees meer over het muziekfeest en de muzikale activiteiten bij Philadelphia op https://philala.nl/.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!