Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia voert 'begeleiding op afstand' in

10 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia is bezig met het invoeren van beeldbellen bij zelfstandig wonende cliënten. DigiContact is een vorm van beeldbellen waarbij mensen met een verstandelijke beperking 24 uur per dag, 7 dagen, in de week contact kunnen opnemen met een gespecialiseerde begeleider. Volgens Philadelphia is deze manier van begeleiding op afstand kostenefficiënt, doelmatig en zijn cliënten er heel tevreden over. Inmiddels maken 200 mensen er gebruik van. Op 1 januari 2015 zullen dit er zo'n 1000 zijn.

Via DigiContact kan de cliënt contact opnemen met een begeleider op elk moment – dag en nacht - dat hij daar behoefte aan heeft. Gevolg is dat hij minder ondersteuning aan huis nodig heeft. De beeldgesprekken zijn korter en meer to the point dan lijfelijke gesprekken, waardoor de zorg efficiënter wordt. Daardoor, en ook dankzij het vervallen van reistijd voor de begeleiders, nemen de kosten af.

Invloed
DigiContact biedt nieuwe mogelijkheden om het sociale netwerk van de klant te versterken, en volgens Philadelphia krijgen cliënten er meer invloed door. Als een cliënt bijvoorbeeld een brief krijgt van de woningcorporatie die hij niet begrijpt, blijft zo'n brief liggen. Nu kan hij de brief voor het scherm houden, en legt zijn begeleider de brief uit in begrijpelijke taal, zodat de cliënt weet wat hij ermee moet doen. Als hij een vraag heeft over geld brengt een begeleider van DigiContact de cliënt in contact met een vrijwilliger die hem verder helpt op 'de ontmoetingsplek,' waar mensen elkaar helpen.

Ontmoetingsplekken
DigiContact valt binnen de ondersteuning die 'Mijn Netwerk' heet. Mijn Netwerk is de Wmo-proof ondersteuning voor mensen met een beperking. Mijn Netwerk bestaat uit: DigiContact, Ontmoetingsplekken (voor mensen met en zonder beperking), individuele begeleiding, stimuleren en vergroten van het netwerk, cursussen om zelfstandigheid en participatie te bevorderen, leer- werktrajecten en werk en dagbesteding. Uit alle ingrediënten wordt de mix gekozen die het best bij de cliënt past

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!