Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia schrapt 900 banen, vakbond houdt actie

20 november 2013 Door de redactie Geen reacties

Gehandicaptenzorgorganisatie Philadelphia Zorg schrapt de komende twee jaar 900 banen. Gedwongen ontslagen kunnen volgens een persbericht niet worden uitgesloten. Philadelphia noemt als oorzaak veranderingen in de regelgeving en vooral de forse bezuinigingen op de extramurale begeleiding van cliënten voor wie de Awbz vergoeding vervalt (en naar de gemeente overgaat).

Vakbond AbvaKabo Fnv noemt het massaontslag een onacceptabele mokerslag voor de zorg en organiseert op 30 november in Utrecht een demonstratie. "Philadelphia ziet het als haar belangrijkste opdracht om voor de cliënten die wel in zorg blijven, de best mogelijke kwaliteit dienstverlening aan te blijven bieden." Dat schrijft bestuursvoorzitter Greet Prins in een brief aan de 7.600 medewerkers. Ook cliënten en verwanten van cliënten worden geïnformeerd.

Demonstratie
Abvakabo Fnv noemt de grote bezuinigingsplannen van Philadelphia een mokerslag voor de gehandicaptenzorg. De vakbond vindt het des te meer onacceptabel, omdat het grootste deel van de bezuinigingen pas in 2015 ingaat. "Philadelphia lijkt bezig te zijn met voorsorteren," aldus de vakbond. "Bovendien heeft het ministerie toegezegd aan de Tweede kamer dat bij de bezuinigingen in de langdurige zorg de kwaliteit van de zorg behouden moet blijven, en medewerkers in de sector van werk naar werk worden begeleid. Het aankondigen van een massaontslag staat daar haaks op," zegt AbvaKabo Fnv in een persbericht. Op 30 november houdt de bond in Utrecht een demonstratie tegen de bezuinigingen van het kabinet.

Verlies lijden
Greet Prins van Philadelphia zegt dat de Raad van bestuur niet echt een keuze heeft: "Dit is natuurlijk een zeer trieste ontwikkeling. Maar uitstel zou ertoe leiden dat onze financiële positie onhoudbaar wordt. Het cluster Werk & begeleiding dat veel extramurale begeleiding levert, heeft dit jaar zelfs zonder bezuinigingen al verlies geleden. Daarnaast bezuinigt het kabinet één miljard van de acht miljard euro op de verstandelijke gehandicaptenzorg. De klappen vallen met name bij de extramurale cliënten van wie Philadelphia er landelijk gezien veel begeleidt. In de komende jaren dalen de inkomsten voor Philadelphia met 40 miljoen. Afwachten zou de toekomst van onze zorg dus écht op het spel zetten."

Meer naar cliënten
De Raad van bestuur wil het zorgbudget direct naar de zorg voor cliënten laten gaan. Banen verdwijnen dan ook vooral bij de ondersteunende diensten. Ook veel activiteiten van het cluster Werk & Begeleiding en de locaties die langdurig verlies lijden, worden beëindigd of gesloten.

Sociaal plan
In de komende periode wordt bekend welke locaties gaan sluiten en welke medewerkers hun baan kwijt raken. Prins heeft binnenkort een gesprek met de ministeries van Vws en Szw om te bezien hoe de sectorplannen (uitvloeisel van het dit jaar gesloten sociaal akkoord) kunnen helpen bij het behoud van werkgelegenheid. Met de bonden spreekt Philadelphia over een nieuw sociaal plan. Daarnaast worden met collega-instellingen: 's Heeren Loo, Ipse de Bruggen en Middin gesprekken gevoerd met de bonden over de vraag hoe de organisaties de medewerkers zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op hun toekomst.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!