Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia deelt methodiek voor meer zeggenschap en weerbaarheid in gehandicaptenzorg

11 mei 2022 Door de redactie Geen reacties

De methode Leerbaar & Weerbaar, die bij Philadelphia is ontstaan vanuit vragen rondom weerbaarheid, relaties, intimiteit en seksualiteit bij cliënten, is door de zorgorganisatie nu voor iedereen toegankelijk gemaakt. Binnenkort zijn er ook webinars over de methode, zowel voor ouders als voor zorgprofessionals.

Doel van de methode is om mensen met een verstandelijke beperking stevigheid te geven in een steeds complexer wordende wereld. De methode bevat onder meer materialen en werkvormen om de onderwerpen online gokverslaving en grensoverschrijdend gedrag (preventief) te bespreken. Ook zijn er werkvormen voor de thema’s zeggenschap en pesten.

Bij Philadelphia zijn er al sinds 2008 Leerbaar en weerbaar-trainingen voor cliënten en begeleiders door verschillende experts op het gebied van relaties, intimiteit en seksualiteit. De visie achter de methode is gebaseerd op ‘seksuele gezondheid’ en gaat uit van de positieve kanten van ontwikkeling, eigen regie en groei. De afgelopen tijd is de methodiek doorontwikkeld en na (gratis) aanmelding ook voor begeleiders van andere zorgorganisaties te vinden op www.philadelphia.nl/ondersteuning/leerbaar-en-weerbaar.

Webinars

De trainers van Leerbaar & Weerbaar organiseren met regelmaat webinars over de thema’s binnen de methodiek. De eerstvolgende is op 17 mei en specifiek voor ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Het thema is ‘Opkomen voor jezelf, hoe help je je kind daarbij’.

Op 18 mei is er een webinar voor zorgprofessionals over de methode Leerbaar & Weerbaar. De trainers lichten de mogelijkheden toe door middel van de online beschikbare materialen: informatie, werkbladen, praatplaten, spelvormen, muziek en video.  

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!