Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Philadelphia biedt geen Wmo-zorg in kleine plaatsen

29 september 2014 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Philadelphia zorg doet niet in alle 200 gemeenten mee met de aanbesteding voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) van zorg aan cliënten die individuele extramurale begeleiding ontvangen. In een uitgebreid artikel in het Nrc Handelsblad zegt bestuursvoorzitter Greet Prins van Philadelphia 'niet te kunnen onderhandelen met 200 verschillende gemeenten, omdat dat onbegonnen werk is en een hoop bureaucratie oplevert'. Slechts bij 50 tot 55 grotere gemeenten doet Philadelphia nog mee met de aanbesteding.

Voor betreffende cliënten betekent dit dat ze een nieuwe begeleider krijgen, dat voor hen "ingrijpend is, omdat ze een band hebben opgebouwd", zegt Prins in het Nrc. Philadelphia nuanceert dit artikel op de website: het gaat niet om cliënten van de clusters Intensieve Zorg en Zorg & Wonen, waarbinnen de meeste van de cliënten van Philadelphia zorg ontvangen.

Binnen het cluster Werk & Begeleiding heeft Philadelphia cliënten in 200 gemeenten. De zorg voor die cliënten valt vanaf 1 januari binnen de Wmo, waar gemeenten verantwoordelijk voor zijn. "Eerder hebben wij besloten om niet in alle 200 gemeenten mee te doen met de aanbesteding, maar slechts bij 50 tot 55 gemeenten. Dat betekent dat wij in de gemeenten waar wij niet meer actief zullen zijn, de zorg voor cliënten van het cluster Werk & Begeleiding die individuele extramurale begeleiding ontvangen, overdragen aan een andere instelling. Daarnaast kan het ook zijn dat wij een aanbesteding niet gegund krijgen, waardoor we gedwongen zijn om deze dienstverlening ook onder te brengen bij een collega-zorginstelling", zo staat in de reactie van Philadelphia.

Rond 1 november wordt bekend gemaakt bij welke instelling de gemeenten zorg gaan inkopen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!