Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pgb-fraude bij opgeheven Ermelose zorginstelling

1 september 2017 Door de redactie Geen reacties

Er loopt een geheim forensisch onderzoek naar pgb-fraude bij de inmiddels opgeheven zorgstelling Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Het gaat om miljoenen aan verdwenen zorggelden; alleen al over 2015 zou een bedrag tussen de 600.000 en 1,3 miljoen euro ten onrechte gedeclareerd zijn.

Het precieze bedrag is niet bekend, omdat veel documenten zoek zijn. Dit meldt Het Financieele Dagblad op basis van bronnen die bekend zijn met de inhoud van het geheime onderzoek.

Over Zorg en Ondersteuning is bekend dat het van 2011 tot eind 2016 zorg leverde aan zo’n zeventig jongeren met een lichte verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond. Veel van deze cliënten hadden het verstandelijke vermogen van een achtjarig kind.

Onderbetaald
Behalve Zorg en Ondersteuning loopt er ook een onderzoek naar twee andere zorginstellingen, die banden hebben met eerstgenoemde. Az Zorgverlening is in handen van een oud-bestuurder van Zorg en Ondersteuning en SuccesZorg is opgericht door een oud-personeelslid. Beide namen eind 2016 veel cliënten van de opgeheven zorgaanbieder over.

Bij alle drie organisaties zouden cliënten een te hoge indicatie hebben gekregen, waardoor ze recht hadden op meer pgb-geld. Daarnaast werd personeel onderbetaald en werd minder zorg geleverd dan waar een cliënt recht op had.


Openbaar Ministerie
Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is de aanjager achter het onderzoek naar de fraude. In afwachting van het onderzoek heeft het concern bij meer pgb-houders de uitbetaling opgeschort. De gemeente Ermelo heeft inmiddels de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Openbaar Ministerie ingeseind over de kwestie. Het kan een van de grootste pgb-fraudezaken van ons land blijken te zijn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!