Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Pgb alleen voor kleine groep'

14 december 2010 Door de redactie Geen reacties

Het persoonsgebonden budget (pgb) moet voor een veel kleinere groep mensen beschikbaar komen, waaronder gehandicapten. Zo voorkom je fraude en houd je de kosten beheersbaar. Dat heeft de directeur van Zorgverzekeraars Nederland (Zn) aan staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid laten weten.

"Naast het uitsluiten van mensen met schulden, zoals de staatssecretaris voorstelt, kun je het pgb beperken tot de doelgroep (langdurig) gehandicapten", zo schrijft Zn-directeur Pieter Hasekamp in zijn brief aan de staatssecretaris. Een andere mogelijkheid is volgens hem om het pgb pas toe te kennen nadat minimaal één jaar naturazorg is genoten. "Daarmee krijgt het PGB zijn oorspronkelijke functie terug: het bieden van een alternatief voor een bewust kiezende cliëntengroep voor wie het natura-aanbod onvoldoende aansluit op de eigen wensen."

De zorgverzekeraars vinden de maatregelen die de staatssecretaris zelf op 30 november aankondigde om het pgb solide te maken, "bij lange na niet voldoende. De forse toename van het gebruik van het pgb lijkt een succes, maar leidt ook tot omzetting van wat eerst informele zorg was in reguliere zorg in de vorm van een budget."

Meer controles op fraude met pgb's lossen de problemen volgens Zn niet op. "De aantrekkingskracht van de regeling op de verkeerde mensen en de kans op misbruik blijven groot. Bovendien zorgen meer controles voor meer administratieve lasten en bureaucratie bij budgethouder en zorgkantoor."

Directeur Hasekamp pleit voor een ingrijpende herziening van het persoonsgebonden budget, verankerd in de wet. "Zolang dat niet gebeurt kunnen en willen zorgverzekeraars geen verantwoording nemen voor onbeheerste kostenontwikkeling in de AWBZ."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!