Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Petitie voor mensen met downsyndroom gestart

17 april 2015 Door de redactie Geen reacties

Mensen met het syndroom van Down zijn anders en niet minder, ze zijn net als iedereen. Dat is het uitgangspunt van de actie waarmee het Platform Zorg voor Leven handtekeningen wil verzamelen om minister Schippers aan te bieden, die binnenkort een besluit moet nemen of de Nipt (Niet invasieve prenatale test aan alle zwangere vrouwen aangeboden wordt.

Met deze test wordt vooral het downsyndroom opgespoord. Diagnose leidt in meer dan 90 procent van de gevallen tot het afbreken van de zwangerschap. Een besluit tot invoering van de nieuwe test is volgens de initiatiefnemers van de petitie een sterk signaal naar de samenleving dat het leven van mensen met Downsyndroom lager wordt gewaardeerd dan dat van anderen.

Wegselecteren
"Routinematige screening tijdens de zwangerschap op downsyndroom is gebaseerd op negatieve beeldvorming. Het correspondeert niet met de realiteit van leven met downsyndroom anno 2015. Kinderen met downsyndroom weg-selecteren past niet in een gezonde samenleving die uitgaat van goede zorg, liefde en inclusie. In Nederland zou niemand zich moeten verdedigen om wie hij is. Mensen met het syndroom van Down zijn #Andersnietminder," aldus de actievoerders op de online petitiepagina.

Bekijk de actie #Andersnietminder. http://www.petities24.com/andersnietminder
In de LinkedIn-groep van Klik kun je meepraten in een discussie over of de screening van downsyndroom, zoals met de nieuwe Nipt-test gebeurd, discriminatie is. Praat mee in de Klik-groep op LinkedIn.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!