Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Petitie voor meer leerkansen voor mensen met een verstandelijke beperking

11 januari 2016 Tjitske Gijzen Geen reacties

Het speciaal onderwijs houdt in Nederland voor mensen met een beperking op hun 18e levensjaar op. Terwijl ook zij moeten kunnen blijven leren, zo vinden de initatiefnemers van een handtekeningenactie. Ze willen dat de overheid een persoonlijke ontwikkelings voucher introduceert, waarmee mensen met een verstandelijke beperking leertrajecten kunnen volgen.

Als je een verstandelijke beperking hebt maar onderwijs op Mbo niveau 1 te moeilijk voor je is dan kun je in Nederland niet doorleren na je 18e verjaardag. Er is geen structurele financiering voor het leertraject dat nodig is om mensen in staat te stellen zichzelf verder te ontwikkelen en daardoor het heft weer in eigen handen te nemen.

Om dit thema onder de aandacht te brengen bij de overheid is de academie voor Zelfstandigheid een handtekeningenactie gestart. Directeur Thomas van der Heijden: “Als er nu geïnvesteerd wordt in deze mensen, wordt de kwaliteit van hun leven sterk positief beïnvloed. En kunnen zij zich wellicht een plaats op de arbeidsmarkt verwerven of zelfstandig(er) gaan wonen, met minder zorgondersteuning. Daarmee betaalt zich ook de maatschappelijke investering weer terug.”

Met de petitie eisen ze dat de Nederlandse overheid maatregelen gaat nemen om mensen met een verstandelijke beperking in staat te stellen zichzelf verder te ontwikkelen. De overheid moet volgens de actievoerders een persoonlijke ontwikkelings voucher introduceren, waarmee bij een organisatie van eigen keuze leertrajecten ingekocht kunnen worden.

Lees meer over de handtekeningenactie op Petities.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!