Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Petitie tegen uitsluiting van kinderen met een beperking

28 september 2017 Door de redactie Geen reacties

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (Nsgk) is de petitie ‘Als ik de kans krijg’ gestart. Hiermee wil ze bereiken dat aan de uitsluiting van 250.000 kinderen en jongeren met een handicap een einde wordt gemaakt. De organisatie vindt dat de aanpak van de overheid niet voortvarend genoeg is.

Al tien jaar geleden ondertekende Nederland het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. In 2016 trad het in werking. De overheid heeft als taak dat de afspraken in het verdrag worden nagekomen.

Je moet dan denken aan zaken als:

  • het recht om zelfstandig te wonen
  • het recht om naar een gewone school te gaan
  • het recht om het openbaar vervoer te gebruiken.


Traag

De Nsgk vindt dat de overheid traag handelt. Al tien jaar is bekend wat het verdrag inhoudt en wat daarvoor gedaan moet worden. Toch is pas dit jaar een implementatieplan opgesteld. Het is een plan dat veel aandacht besteedt aan wat nu al goed gaat. Ook worden er suggesties gegeven en aandachtspunten voor de toekomst.

En dat is niet genoeg, zegt de Nsgk, waardoor de kans groot is dat ook de huidige generatie kinderen en jongeren met een handicap op een zijspoor komt te staan. Geef ze de kans om mee te doen, stelt de stichting. Niet voor niets heet de campagne rond de petitie: Als ik de kans krijg.

Hiermee dringt de Nsgk er bij de overheid op aan om haast te maken met de naleving van het VN-verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap. Momenteel hebben ruim 1200 mensen de petitie al ondertekend.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!