Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Petitie tegen nog meer afbraak van de zorg

25 mei 2016 Door de redactie Geen reacties

Cliënten(raden), medewerkers en belangenorganisatie LOC Zeggenschap in zorg hebben dinsdag een petitie aangeboden aan leden van de Tweede Kamer tegen de aangekondigde bezuiniging van 500 miljoen op de langdurige zorg. Ruim 17.000 ondertekenaars vinden dat de ondergrens is bereikt, en de kwaliteit van de zorg nu al onder druk staat, zo vatte een van hen samen: “Zolang we niet de basiszorg kunnen garanderen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz, kan er niet nog meer geld worden geschrapt.”

Bij de aanbieding waren zeven Kamerleden aanwezig van verschillende partijen. Zij zijn verantwoordelijk voor het beleid dat gevoerd wordt in de langdurige zorg. En daarmee ook voor de bezuiniging van 500 miljoen die gepland staat voor 2017. In een eerder debat uitten verschillende Kamerleden al hun zorgen over deze bezuiniging. De petitie die LOC is gestart, onderstreept deze zorgen nogmaals.

De cliënten en medewerkers die aanwezig waren, vertelten waarom ze de petitie aanboden. Zoals Kitty Steltenpool-Visser, lid van de Centrale Cliëntenraad van zorginstelling de Omring, die haar zorgen over de basiszorg die binnen de instelling wordt geboden. Door eerdere bezuinigingen is de instelling efficiënter gaan werken, maar een extra bezuiniging zal de kwaliteit van zorg aantasten: “De ondergrens is bereikt. Wij willen niet meewerken aan de afbraak van de zorg voor onze ouderen.”


Werkdruk
Ook vanuit de medewerkers was het signaal duidelijk. Ingrid Sluymer, werkzaam bij Careyn, vertelde over de hoge werkdruk die werknemers nu al ervaren. Zij besteden lange diensten aan de cliënten en moeten buiten werktijd de administratie nog bijwerken. Daar komen zij tijdens de dienst niet aan toe: “Ik werk nu veertig jaar in de zorg en heb nog nooit zoveel druk op de kwaliteit van zorg gezien.”

Henny van der Valk heeft vorig jaar al succesvol actie gevoerd om mensen thuis te laten wonen met zorg. Zij dreigden, na een eerdere verhuizing, weer terug naar een instelling te moeten. Nu benoemde Henny de onzekerheid die er bij cliënten en medewerkers heerst over de bezuiniging: “We denken teveel na over het inrichten van systemen en de financiering ervan, terwijl we onze aandacht moeten richten op de mensen die zorg krijgen en mensen die zorg verlenen.”


Brief
De Kamerleden namen alle handtekeningen in ontvangst en gaven aan de signalen serieus te nemen. Naar verwachting informeert staatssecretaris Van Rijn volgende week de Tweede Kamer met een brief, waarin hij bekend maakt in hoeverre de geplande bezuiniging doorgaat.

Met de petitie vragen de aanbieders en ondertekenaars om de bezuiniging voor volgend jaar te schrappen. “Als we samen willen werken aan het realiseren van ‘waarde-volle’ zorg moet hier ook voldoende geld voor beschikbaar zijn. Zolang we niet de basiszorg kunnen garanderen in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en ggz, kan er niet nog meer geld worden geschrapt,” aldus het LOC.

LOC Zeggenschap in zorg is deze petitie gestart omdat ze vanuit veel cliëntenraden veel signalen ontving dat ze bezorgd waren over de kwaliteit van zorg binnen de zorgorganisaties. Met het vrijgekomen geld willen de ondertekenaars dat er wordt geïnvesteerd in (bij)scholing van medewerkers, tijd en aandacht voor cliënten en activiteiten die cliënten graag zelf willen ondernemen.


Meer informatie over de petitie is te lezen op http://loc.nl/netwerken/petitie-stop-de-bezuinigingen

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!