Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Petitie gehandicaptenzorg: wij willen gezien worden

25 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Het is tijd voor een gezamenlijke actie van medewerkers en vertegenwoordigers van cliënten in de verstandelijk gehandicaptenzorg. De werkdruk en het personeelsverloop is hoog, waardoor cliënten niet de kwaliteit van zorg krijgen die ze verdienen. Dat constateren de medezeggenschaps- en ondernemingsraden van zorgorganisaties Daelzicht en Dichterbij. Zij hebben daarom het initiatief genomen voor een manifest en petitie om de problemen in de gehandicaptenzorg onder de aandacht te brengen in Den Haag.

“In de gehandicaptenzorg werken we met zo’n 170.000 mensen. Dagelijks ondersteunen en verzorgen we met veel inzet en liefde mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. De cliënt staat centraal, een goed leven is het doel. Maar in de praktijk wordt het steeds lastiger om dit te realiseren,” zo begint het manifest van de ondernemingsraden van Dichterbij en Daelzicht.

Kwaliteit
Samen willen zij aandacht vragen voor de groeiende problemen in de gehandicaptenzorg: “De complexiteit van de zorgvragen neemt toe. Werkdruk en ziekteverzuim zijn hoog, het personeelsverloop groot en vacatures zijn vaak lastig in te vullen. Noodgedwongen werken we daardoor steeds vaker met uitzendkrachten. Hierdoor krijgen cliënten steeds andere begeleiders en niet de kwaliteit van zorg die ze verdienen.”

De medenzeggenschapsorganen van beide organisaties constateren dat steeds minder mensen voor de gehandicaptenzorg kiezen. “Een van de redenen daarvoor: we leggen het af tegen andere sectoren op het gebied van salaris en arbeidsvoorwaarden. De lopende cao-onderhandelingen geven een beeld dat weinig hoop op verbetering biedt, helaas. Steeds minder jongeren kiezen voor werken in de gehandicaptenzorg. En dat terwijl de kans op werk bijna gegarandeerd is. Nu, maar ook in de toekomst: de vergrijzing in de sector is groot, veel medewerkers gaan de komende jaren met pensioen.”

Samen een vuist maken
Volgens de medewerkers is het nu tijd dat alle betrokkenen samen een vuist maken en actief samenwerken aan een aantrekkelijke sector om in te werken en om voldoende en goed personeel te werven. “Mensen met een beperking worden gezien; door de samenleving, maar zeker door de betrokken en liefdevolle zorgmedewerkers. Wij de medewerkers in de gehandicaptenzorg staan voor kwalitatief hoogwaardige zorg, nu en in de toekomst. Wij willen gezien worden!”

De komende tijd worden bij alle gehandicaptenorganisaties in heel Nederland handtekeningen opgehaald om het document kracht bij te zetten. In september, nog vóór Prinsjesdag, worden manifest en petitie naar politiek Den Haag gestuurd.  |

De petitie is vanaf 6 juli online te ondertekenen via www.wijwillengezienworden.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!