Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Persoonsgebonden budgetten: ‘nog steeds een bende’

14 december 2015 Door de redactie Geen reacties

De problemen rondom de uitbetalingen van de persoonsgebonden budgetten (pgb’s) zijn nog absoluut niet opgelost en met de jaarwisseling dreigt een nieuwe chaos te ontstaan. In tv-programma Een Vandaag vertelt een zorgboerin hoe ze tegen een muur aan loopt.

De Friese zorgboerin Attsje de Vries ondervindt de problemen met het pgb aan den lijve. Ze helpt vijfentachtig cliënten met verstandelijke of psychische beperking maar heeft nog lang niet al het geld binnen waar ze recht op heeft. Er staat nog 70.000 euro aan facturen open. Ze wacht al op dit geld van de Sociale Verzekeringsbank sinds maart, vertelt ze in EenVandaag.

Nu doemen er weer nieuwe problemen op. Voor geld voor haar cliënten is ze namelijk afhankelijk van elf gemeenten in Friesland. Die hebben lang niet allemaal laten weten of het budget dat haar klanten nu krijgen ook volgend jaar blijft bestaan. Dus is het uiterst onzeker of de groep die nu bij Attsje de Vries op de boerderij woont, er naar school gaat of dagbesteding krijgt, komend jaar kan blijven.

Frustrerend
Bij Per Saldo, belangenvereniging voor pgb-houders, staat de telefoon de laatste tijd weer roodgloeiend. ,,Heel veel mensen trekken het niet meer. Ze hebben veel moeten uitleggen om betaald te krijgen’’, stelt voorzitter Aline Saers. ,,Het is vaak duwen en trekken geweest, en als je dan weer tegen een muur oploopt, is dat frustrerend. Daar worden veel mensen boos van.’’

Saers verwacht dat tal van mensen opnieuw in de problemen zal komen begin volgend jaar. ,,Duizenden mensen hebben nog steeds geen toekenningsbeschikking, een briefje waar precies op staat hoeveel ze krijgen volgend jaar.’’ Ze noemt dit ontzettend teleurstellend en ernstig.

Bekijk de uitzending van EenVandaag (item over pgb’s op 12.00)

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!