Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Personeelsuitbreiding gehandicaptenzorg definitief van de baan

11 juni 2012 Door de redactie Geen reacties

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft de Tweede kamer vorige week gezegd dat de Agema-middelen dit jaar nog beschikbaar blijven, maar daarna verdwijnt het budget waarmee 4.000 extra begeleiders voor de gehandicaptenzorg konden worden aangetrokken en opgeleid. Tijdens de onderhandelingen over de bezuinigingen zijn de Agema-middelen ingeruild tegen de Iq-maatregel.

Het plan om mensen met een Iq van tussen de 70 en 85 geen zorg meer te verlenen, is vervallen, in ruil voor de personeelsuitbreiding. Voor het behoud van de Agema-middelen, waarop onder meer de Vereniging gehandicaptenzorg Nederland had aangedrongen, was geen Kamermeerderheid te vinden.

7 juni heeft de Tweede kamer gedebatteerd over het schrappen van de Agema-middelen. De staatssecretaris vertelde dat het schrappen van deze middelen het resultaat was van stevige politieke onderhandelingen. Ze zei tijdens het debat dat de Agema-middelen dit jaar nog beschikbaar blijven, maar daarna niet meer. Omdat ze niet meer voor de lange termijn zijn bedoeld, kunnen ze nu ook voor incidentele scholing en tijdelijke personeelsuitbreiding worden gebruikt. De staatssecretaris wil voorkomen dat medewerkers die zijn aangenomen met Agema-middelen, nu alweer moeten worden ontslagen. Over hoe ze dat wil voorkomen, gaat ze verder overleggen.

Lees meer op de site van de Vgn

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!