Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Personeel Zonnehuizen mag loon inleveren

28 november 2011 Door de redactie Geen reacties

De directie van de in financiële crisis verkerende antroposofische zorgorganisatie de Zonnehuizen in Zeist heeft medewerkers gevraagd om vrijwillig loon in te leveren. Daarmee wil het management proberen een faillissement te voorkomen. Het personeel mag afzien van vakantiegeld, periodieke loonsverhoging, of het tegoed van de spaarloon inleveren.

“Het bedrag dat nodig is om van de Zonnehuizen weer een gezonde organisatie te maken is groot. De financiële inbreng vanuit onze eigen organisatie is van belang om de regie zo veel als mogelijk in eigen handen te houden,” schrijft interim-bestuurder Charles Laurey aan de 1300 personeelsleden. Laurey heeft als taak de organisatie te saneren, nadat bestuur en raad van toezicht van de Zonnehuizen zijn opgestapt. Vakbond Cnv publieke zaak noemt het verzoek aan het Zonnehuizenpersoneel ‘stuitend’.

Verdwenen reserve
De Zonnehuizen begeleiden intern en extern 2.800 kinderen en jongeren met psychiatrische stoornissen of een verstandelijke beperking. In 2009 had de instelling 6 miljoen euro als reserve. Volgens leden van de Tweede Kamer is het afgelopen jaar 20 miljoen euro verdwenen.

Zorggarantie
Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten van Vws zei tijdens een overleg in de Tweede Kamer vorige week dat het de verantwoordelijkheid van de Zonnehuizen zelf is, om weer een gezonde organisatie te worden. “Dan gaat het zowel om de kwaliteit van de zorg als om de financiën.” Zij vindt dat alle belanghebbende partijen samen een reddingsplan moeten maken. “Als dat niet lukt heb ik een plan B klaarliggen om de zorg aan de cliënten te garanderen.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft inmiddels twee afdelingen van Zonnehuizen gesloten vanwege slechte huisvesting en ondermaatse zorg.  

Zorgzwaartefinanciering
Het jaarverslag van 2010 is nog niet gepubliceerd. Volgens Charles Laurey is er niet gefraudeerd, maar zijn de verliezen veroorzaakt door de nieuwe Zorgzwaartefinanciering. “Daar heeft het management zich enorm op verkeken.”

Zorgondernemer Loek Winter (IJsselmeerziekenhuizen) heeft inmiddels interesse getoond om (een deel van ) de Zonnehuizen over te nemen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!