Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Personeel in gehandicaptenzorg minder vaak, maar wel langer ziek

28 februari 2018 Door de redactie Geen reacties

Het ziekteverzuim in de gehandicaptenzorg is opnieuw gestegen, van 5,66 procent in 2016 naar 5,97 procent in 2017. Opvallend is dat de werknemers in de gehandicaptenzorg zich minder vaak ziek melden, maar wel langer ziek zijn.

De gemiddelde duur van het verzuim is met 25,1 dag in 2017 nog nooit zo hoog geweest. Onder jonge werknemers nam het verzuim vooral toe met 5,2 procent. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) spreekt over een zorgelijke ontwikkeling, al is de stijging van het verzuim in de gehandicaptenzorg het laagst vergeleken met de gehele zorgsector.

De VGN geeft als aandachtspunten:

  • investeren in de begeleiding van jonge zorgprofessionals
  • en te investeren in een snelle re-integratie naar werk.


Langdurig verzuim
De verzuimcijfers worden verzameld en bijgehouden door Vernet Verzuimnetwerk dat op zijn website een groot artikel uit Trouw heeft staan: Door ziekteverzuim lekt half miljard weg uit de zorg.

Volgens Vernet hebben binnen de gehele zorgsector de oudste werknemers nog steeds het hoogste langdurig verzuim (5,4 procent), maar de grootste stijging (27 procent) wordt gemeten in de leeftijdsgroep 26 t/m 35 jaar. Overigens stijgt het langdurige verzuim ook in de andere leeftijdscategorieën. Langdurig verzuim betekent: verzuim van 92 tot 730 dagen.


Werkstress
Vernet-directeur Marieke Schurink noemt het opvallend dat tegenwoordig het ziekteverzuim in alle leeftijdscategorieën stijgt. “Dat was tot vier jaar geleden niet zo.” Ze hanteert de term ‘beïnvloedbaar verzuim’ voor het langdurige verzuim dat vaak veroorzaakt wordt door werkstress. Verzuim door werkdruk is wel te voorkomen. “Van de organisaties waarvoor we de verzuimgegevens bijhouden, hoor ik vaak dat werkstress de oorzaak is van langdurig verzuim.”

Die toegenomen druk is het gevolg van de bezuinigen in de zorg, waardoor vele banen verloren gingen en minder personeel hetzelfde werk of meer moet doen. Daarnaast hebben de werknemers ook te maken met zwaardere en complexere zorgvragers. Je wordt tegenwoordig bijvoorbeeld alleen nog opgenomen in een verpleeghuis als je heel veel zorg nodig hebt.


Hervorming
In hetzelfde artikel geeft gezondheidseconoom Guus Schrijvers aan dat de werkdruk niet zozeer veroorzaakt is door de bezuinigingen, maar door de decentralisatie van de zorg, waardoor gemeenten verantwoordelijk werden voor diverse zorgonderdelen. Deze hervorming had niet tegelijkertijd met de bezuinigingsronde doorgevoerd moeten worden, vindt Schrijvers.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!