Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pensioengeld beter beheren

22 januari 2010 Door de redactie Geen reacties

Pensioenfondsen laten zich te veel leiden door de winst die ze willen halen op hun beleggingen, en hebben onvoldoende oog voor de risico's.

Dat staat in het rapport van de commissie Frijns, die onderzoek heeft gedaan naar het beleggingbeleid en risicobeheer van pensioenfondsen sinds 1990.

De commissie heeft geen aanwijzingen dat pensioenfondsen structureel slecht presteren. Wel was 2008 een zeer slecht jaar met een totaal waardeverlies van de beleggingen van 120 miljard euro. Sommige fondsen waren goed gewapend tegen de crisis, andere zijn ernstig in de problemen geraakt.

Pensioenfondsen zijn door de vergrijzing en hun grotere afhankelijkheid van financiële markten kwetsbaarder geworden. Dat maakt het belang van gedegen beleggingsbeleid en risicobeheer groter. Pensioenfondsen krijgen door de vergrijzing minder premies binnen, terwijl ze meer pensioenen moeten betalen.

Ruim 60 procent van het totale pensioenvermogen is bestemd voor pensioenen die nu al of binnen 10 jaar moeten worden uitbetaald. Dat maakt het lastiger voor pensioenfondsen om financiële schokken op te vangen.

http://home.swz.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!