Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Pensioenen gehandicaptenzorg iets omhoog

31 januari 2014 Door de redactie Geen reacties

De pensioenen in de gezondheidszorg, dus ook in de verstandelijk gehandicaptenzorg, worden een klein beetje verhoogd. Dit jaar krijgen gepensioneerden er 0,94 % bij. Het Pensioenfonds zorg en welzijn  verhoogt de pensioenen, evenals heet Abp (ambtenaren), ondanks een dringend advies van de Nederlandse bank om dat niet te doen.

Hoewel het Pensioenfonds zorg en welzijn nu een dekkingspercentage heeft van 110% (105% is nodig om de pensioenen te kunnen blijven betalen en ook verplicht voordat een fonds de pensioenen mag verhogen) vindt toezichthouder De Nederlandse bank het herstel nog niet duurzaam genoeg. Het dekkingspercentage kan zomaar weer dalen, en dan moet de premie voor werknemers misschien worden verhoogd.

Arbeidsvoorwaarden
In de Volkskrant van 31 januari zegt voorzitter Peter Borgdorff van het Pensioenfonds Zorg en welzijn dat hij de Nederlandse bank met opzet tegen de haren instrijkt. "De Nederlandse bank ziet pensioenfondsen als financiële instellingen die enorme kapitaalbuffers moeten aanhouden. Ik vind dat we er primair zijn de arbeidsvoorwaarden in de gezondheidszorg uit te voeren. Daarom verhogen wij de pensioen zodra dat kan."

Te veel optimisme
Op de site van het Pensioenfonds zorg en welzijn zegt voorzitter Peter Borgdorff dat hij blij is met het goede nieuws, maar hij waarschuwt ook voor te veel optimisme: "Ook al lijkt het economisch herstel zich voort te zetten, de financiële markten schommelen nog steeds behoorlijk. Dit onderstreept het belang van een nieuwe toekomstbestendige pensioenregeling waarin grote schommelingen – meer dan nu het geval is – worden gedempt."

In Klik van maart (verschijnt 28 februari) staat een artikel over de pensioenen van werkers in de verstandelijk gehandicaptenzorg.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!