Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Paula Sterkenburg bijzonder hoogleraar visuele en verstandelijke beperking

12 juni 2019 Door de redactie Geen reacties

Paula Sterkenburg, gz-psycholoog bij zorgorganisatie Bartiméus, is benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘Mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking; sociale relaties & ICT' aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

De leerstoel is ingesteld door Stichting Bartiméus en het Bartiméus Fonds en maakt deel uit van de Academische Werkplaats Bartiméus-VU. De leerstoel verbindt twee zorggebieden, de zorg voor mensen met een visuele beperking en die voor mensen met een visuele én verstandelijke beperking. Daarnaast verbindt de leerstoel wetenschap en praktijk door het onderbouwen van toepassingen en het toetsen ervan in de praktijk.

Bevorderen veilige relaties
De opdracht van de leerstoel is om bij te dragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking. Met de focus op sociale relaties en ICT-toepassingen als hulpmiddel.

Sterkenburg: “Het doel is dat mensen zich gelukkig voelen, tevreden zijn over zichzelf en veilige relaties hebben met hun ouders, begeleiders en anderen. Daarnaast helpen we ouders om de behoefte van hun kind met een beperking beter te begrijpen, en begeleiders bij het sneller herkennen van behoeften van een cliënt. ICT-toepassingen kunnen volwassen cliënten bijvoorbeeld helpen om te gaan met verlatingsangst en piekeren.”

Paula Sterkenburg promoveerde in 2008 aan de VU. Zij is nu universitair docent aan de Faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen (VU) en doet onderzoek naar sociale relaties en gehechtheid bij mensen met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking.

Ook werkt ze als GZ-psycholoog bij Bartiméus. Daar adviseert zij orthopedagogen die mensen begeleiden met een visuele, of visuele en verstandelijke beperking en werkt ze mee aan de ontwikkeling van scholing van zorgprofessionals.  |

Meer informatie over de Academische werkplaats VU-Bartiméus via www.fgb.vu.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!