Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Passend vrijwilligerswerk vinden voor mensen met een verstandelijke beperking

1 november 2017 Door de redactie Geen reacties

Slechts 9 procent van de mensen met een lichte verstandelijke beperking doet vrijwilligerswerk, terwijl velen er wel voor in zijn. Kennisbaak Movisie heeft een inspiratiebundel uitgebracht die kan helpen passend vrijwilligerswerk voor deze doelgroep te vinden.

De inspiratiebundel ‘Talenten samen benutten’ is afgeleid van het gelijknamige project dat Movisie twee jaar geleden startte met zorgorganisaties Mee IJsseloevers en Heliomare. Het boekje (in pdf) beschrijft wat het project inhoudt en geeft ervaringen en tips van deelnemers, zowel in woord als in beeld.

Het project leunt op twee belangrijke pijlers: training en ketensamenwerking. De bundel vertelt eigenlijk het succesverhaal erachter, maar ook de punten die minder goed verliepen en waar je extra op moet letten.

In Deventer, Almere en Zaandam heeft Movisie met Mee IJsseloevers en Heliomare tien trainingen ‘Focus op Talent’ gegeven, met in totaal zo’n zestig deelnemers. De helft daarvan is uitgestroomd naar vrijwilligerswerk. De mensen met een verstandelijke beperking kregen meer inzicht in hun talenten en in hun mogelijkheden ten aanzien van vrijwilligerswerk. Ook geeft het structuur aan hun leven. Het lotgenotencontact vond men heel prettig.

Aandachtspunten zijn:

  • De doelgroep is kwetsbaar en overbelasting ligt altijd op de loer
  • Het vraagt van trainers wel invoelingsvermogen en flexibiliteit
  • Ketensamenwerking is heel belangrijk en de vrijwilligerscentrales en –organisaties moeten de meerwaarde voor henzelf ook inzien.


De inspiratiebundel is
gratis te downloaden van de Movisie-website en dient ter inspiratie voor gemeenten, vrijwilligers- en zorg- en welzijnsorganisaties.   |

Lees de
ervaringsverhalen van Jim en Miranda van Ons Tweede Thuis op de Klik-website.

Of lees meer over de training
‘Focus op Talent’.

 

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!