Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Particuliere jeugdzorg is niet te controleren

30 augustus 2010 Door de redactie Geen reacties

De kwaliteit van particuliere jeugdzorg is niet te controleren of te waarborgen, zegt de Inspectie jeugdzorg. Kwetsbare kinderen lopen daardoor risico's.

Dankzij de komst van het persoonsgebonden budget konden de afgelopen jaren veel particuliere woonprojecten voor kinderen en jongeren met problemen starten, maar die vallen niet onder de Wet op de jeugdzorg. Daarom kan de kwaliteit van de zorg niet worden gewaarborgd, en is er geen toezicht op. Dit schrijft de Inspectie jeugdzorg in aan de minister voor Jeugd en gezin.

Voor zover bekend telt Nederland minstens honderd organisaties met een particulier zorgaanbod voor jongeren in een huiselijke setting. Daarnaast zijn er boerderijen met een particulier zorgaanbod. Bij wijze van overbrugging van wachtlijsten sturen reguliere jeugdzorgorganisaties kinderen vaak door naar een particuliere instelling. Volgens de Inspectie is er onvoldoende capaciteit in de reguliere zorg om alle kinderen en jongeren op te vangen.

De Inspectie jeugdzorg bepleit wettelijke kwaliteitseisen en onafhankelijk toezicht voor alle zorg die in georganiseerd verband aan jongeren wordt geboden. Daarop vooruitlopend moet worden overgegaan op een registratieplicht, in combinatie met een systeem van toelating en verwijdering van organisaties met een particulier zorgaanbod.

Download de brief van de Inspectie jeugdzorg

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!