Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Participatietheater in Rotterdamse metro

25 september 2015 Geen reacties

Op 10 oktober start in Rotterdam de stedelijke theatersafari To be or not 1. Het is de eerste grote theaterproductie van de nieuwe culturele samenwerking tussen galerie atelier Herenplaats, rotterdamscentrumvoortheater en Theater Maatwerk. Artistiek leider is Paul Röttger.

In de stedelijke theatersafari To be or not 1 reist het publiek samen met acteurs met de metro naar verschillende plekken in Rotterdam. Van zeer bekende tot onbekende, ondergrondse plekken.

 

Verschillen
To be or not 1 gaat over de vele verschillende mensen in Rotterdam (jong en oud, homo en hetero, man en vrouw, met en zonder beperking). De levenservaringen van de acteurs en die van het publiek bepalen hoe de voorstelling verloopt. De acteurs gaan tijdens de reis in gesprek met het publiek met wie zij samen de vraag 'To be or not?' onderzoeken.

Anders zijn
Volgens Paul Röttger is To be or not 1 hét culturele antwoord op de participatiesamenleving. Röttger: “Als je elkaar beter begrijpt, kun je meer met elkaar bereiken. Dankzij deze voorstelling ontmoet je anderen en ga je met elkaar in gesprek. Het gaat over jezelf en over mensen die anders zijn dan jij. Mogen die er zijn? En in hoeverre mag iemand anders zijn dan jij?”

Nieuwe culturele instelling

De drie culturele instellingen Galerie Atelier Herenplaats, Theater Maatwerk (beiden onderdeel van Pameijer) en rotterdamscentrumvoortheater zijn samen een nieuwe culturele instelling aan het ontwikkelen. Vanaf 2017 hoopt de nieuwe instelling opgenomen te zijn in het Cultuurplan van gemeente Rotterdam en voorstellingen te maken voor een breed publiek.

 

De safarivoorstelling wordt in oktober en november 12 keer uitgevoerd. Hij start steeds om 15.00 uur op het plein voor Rotterdam centraal station en wordt afgesloten met een biologische maaltijd bij het rotterdamscentrumvoortheater. Data en kaarten (€ 15) op www.tobeornot.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!