Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Participatie van mensen met verstandelijke beperking in 2020 het meest gedaald

30 april 2022 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een verstandelijke beperking zijn in 2020 op alle vlakken minder gaan participeren in vergelijking met de algemene bevolking. Zij lijken het meest te lijden hebben gehad van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van Nivel die dit bijhoudt voor de Participatiemonitor.

Hiervoor kijkt Nivel specifiek naar participatie in de openbare ruimte. Denk aan het gebruik van parken, wandelpaden, openbaar vervoer en publiek toegankelijke ruimtes zoals winkels, bibliotheken en theaters.

Het jaar 2020 is het eerste coronajaar. Vanaf half maart gingen er strenge coronamaatregelen gelden. Niet vreemd dus dat de participatie van élke Nederlander is gedaald. Maar in geen enkele groep was de participatie zo laag als bij mensen met een verstandelijke beperking.

In 2019 kwam 43 procent van hen buiten de deur, in 2020 daalde dit naar 24 procent. 

Bij mensen met een lichamelijke beperking daalde het percentage buitenshuis komen van 79 procent in 2019 naar 75 procent in 2020. En bij de algemene bevolking nam het af van 91 procent in 2019 naar 81 procent in 2020.

Verschil
Opvallend is dat mensen met een lichamelijke beperking in het coronajaar 2020 meer parken en groenvoorzieningen bezochten, waar dit bij de algemene bevolking afnam en bij mensen met een verstandelijke beperking stabiel bleef. Het Nivel geeft als mogelijke verklaring dat de groep met een lichamelijke beperking meer is gaan bewegen in de buitenlucht: wandelen of fietsen, bijvoorbeeld.

Het verschil in participatie tussen de algemene bevolking en mensen met een lichamelijke beperking is in 2020 kleiner geworden, omdat mensen uit de eerste groep veel minder zijn gaan doen.

Later dit jaar komt de Nivel Participatiemonitor uit, die al sinds 2008 verschijnt. Het Nivel monitort jaarlijks of mensen met een beperking goed kunnen meedoen in de maatschappij.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!