Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Participatie van mensen met een beperking verbetert nauwelijks

29 maart 2023 Redactie Klik Geen reacties

Tijdens de coronapandemie is de participatie van mensen met een beperking gedaald, hoewel velen in 2021 op sommige terreinen weer net zoveel meededen als voor corona. Dit blijkt uit de Participatiemonitor van het Nivel.

De daling in participatie van mensen met een verstandelijke beperking was vooral duidelijk zichtbaar in het culturele verenigingsleven, waar deze doelgroep sowieso al actiever is dan de algemene bevolking.

Juist voorzieningen in deze sector waren tijdens de pandemie dicht of slechts beperkt open. Nu alles weer op gang is gekomen, is het volgens het Nivel belangrijk dat er aandacht is voor begeleiding en vervoer om deze doelgroep weer te kunnen laten deelnemen aan het verenigingsleven.

Bewustwording
Het Nivel geeft aan dat meer bewustwording in de samenleving bij zou kunnen dragen aan een hogere participatie van mensen met een beperking. Het overgrote deel van deze mensen ziet in die bewustwording sinds 2020 eigenlijk geen verandering komen. Een klein deel ervaart wel dat mensen zich meer bewust worden van drempels die een persoon met een beperking kan ervaren bij participatie, maar het deel dat juist een afname ervaart is groter.

Lees meer over de Participatiemonitor van het Nivel.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!