Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Panta Rhei moet zorg overdragen aan andere organisatie

12 juli 2011 Door de redactie Geen reacties

Herberg Panta Rhei in Neerkant mag geen nieuwe cliënten meer aannemen en moet binnen twee weken de zorg overdragen aan een andere zorgorganisatie. Dat heeft de minister van Vws laten weten aan de kleinschalige zorgvoorziening, op aanwijzing van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (Igz).

Panta Rhei biedt zorg aan mensen die licht dementerend zijn, een verstandelijke beperking hebben, tijdelijk in de war en/of depressief zijn of mensen die specifiek behoefte hebben aan extra opvang en begeleiding na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Begin dit jaar stelde de Inspectie al vast dat de zorg van Panta Rhei tekortschoot:

  • Er waren geen zorgplannen aanwezig.
  • Er was geen klachtenregeling.
  • Uitvoeringsprotocollen van voorbehouden en risicovolle handelingen ontbraken.
  • Medezeggenschap was niet geregeld.
  • Gediplomeerde verzorgenden/verpleegkundigen ontbraken.

Geen zorgachtergrond
De inspectie vroeg om verbeteringen, maar constateert nu dat het nog steeds niet goed gaat: "Het grootste zorgenpunt blijft het ontbreken van deskundig personeel in relatie tot de kwetsbare zorgafhankelijke doelgroep. Er is in Herberg Panta Rhei geen 24-uurs aanwezigheid gegarandeerd van een verzorgende en/of verpleegkundige discipline. De huidige medewerkers hebben geen zorgachtergrond en zijn niet geschoold in de uitvoering van zorghandelingen, zoals het verstrekken van medicatie"

De minister van Vws heeft het advies van de Inspectie overgenomen, en Panta Rhei opgelegd binnen twee weken een overeenkomst te sluiten met een andere zorgorganisatie die de verantwoordelijkheid voor de zorg overneemt. Ook mag Panta Rhei per direct geen nieuwe cliënten meer aan nemen met een indicatie voor hulp bij persoonlijke verzorging of verpleging.

Download de aanwijzing voor Panta Rhei

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!