Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overvaltraining voor horecamedewerkers met beperking

22 mei 2012 Door de redactie Geen reacties

Zorgorganisatie Abrona heeft een training ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking die in de horeca werken, te leren wat ze moeten doen bij een overval. Er bestaan voor de horeca wel overvalstrainingen, maar niet speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. De Raak-training van Abrona vult die leemte op.

Overvallen komen in Nederland vaak voor en gaan gepaard met meer geweld. Daarom wilde Abrona stilstaan bij de risico's die cliënten en medewerkers lopen. De Raak-training moet de risico’s verkleinen. Raak staat voor rustig, accepteren, afgeven en kijken.

Wat moet je doen?
Cliënten in de horeca bij Abrona weten dat er wel eens overvallen plaatsvinden en dat dit gepaard kan gaan met geweld. Maar wat is een overval precies? Wat moet je doen als het gebeurt? Kun je dat ook trainen? Allemaal vragen die in gesprekken regelmatig terugkomen. Na afloop van de training weten de cliënten:

  • Wat de kenmerken van een overval zijn;
  • Hoe een overvaller zich kan gedragen;
  • Wat ze wel en niet moeten doen tijdens een overval;
  • Wat ze wel en niet moeten doen na een overval;
  • Wat de procedure na een overval is, ook al zijn de cliënten niet verantwoordelijk voor het afhandelen van deze procedure.

Film
Onlangs hebben de eerste acht cliënten van Abrona deelgenomen aan de training. In de trainingsfilm is een in scene gezette overval te zien. Als het eerste filmpje af is, vraagt de trainer wat voor kleur kleding het meisje achter de balie aan had. Het valt niet mee voor de deelnemers om daar antwoord op te geven. Zo snel kan een overval dus gaan.

Informatie
Informatie over de Raak-training bij Abrona, Sigrid van der Mei, telefoon 0346-359939, e-mail sigrid.van.der.meij@abrona.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!