Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overlijden Wolf Wolfensberger

10 mei 2011 Door de redactie Geen reacties

In de komende Klik aandacht voor het overlijden van Wolf Wolfensberger. Erwin Wieringa schreef een In Memoriam over de 'meedogenloos eerlijke analist, die  belangrijk is geweest voor het moderne denken over ondersteuning en inclusie'.

"Hij was een denker en de leermeester van alle belangrijke vernieuwers in de hele wereld: John O'Brien, Michael Kendrick, Darcy Elks, Doug Watson, Kristjana Kristiansen. Zij werden ook wel de 'wolf-cubs' genoemd. Wolfensberger is als hoogleraar verbonden geweest aan de universiteit van Syracuse, Verenigde Staten, en schreef meer dan veertig boeken en honderden artikelen over zijn onderwerp.

In een recent Amerikaans artikel over de meest invloedrijke gebeurtenissen van de afgelopen eeuw, kenden gehandicaptenorganisaties hem daarin een belangrijke plaats toe. Een ander blad vond de waarde van zijn werk even groot als de uitvinding van het brailleschrift, de rolstoel, het poliovaccin en de american with disabilities act.

Wolfensberger kwam op voor kwetsbare medemensen in een wereld die – in zijn beleving – wordt beheerst door zelfverrijking, egoïsme, pragmatisme en cynisme. Hij kon bitter en boos zijn als geen ander en was onverstoorbaar overtuigd van zijn eigen gelijk. De wereld dankt aan hem het concept van 'Social role valorization,' zijn bewerking van het door hem en de Zweed Bengt Nirje in 1969 ontwikkelde normalisatieconcept ."  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!