Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overheidsuitgaven stabiel

1 juni 2011 Door de redactie Geen reacties

Ondanks grote financiële tegenvallers, met name in de zorg, is het kabinet erin geslaagd om in 2011 de totale uitgaven niet te laten stijgen. Bovendien gaat het met de overheidsfinanciën iets minder slecht dan verwacht, maar vanwege de grote onzekerheden en risico’s waarschuwt minister van Financiën de Jager voor te veel optimisme.

Dat staat in de Voorjaarsnota 2011. Het begrotingstekort en de schuld ontwikkelen zich gunstiger dan verwacht. “Toch,”   zegt De Jager, “mogen we ons niet rijk rekenen. De overheidsfinanciën zijn nog lang niet op orde en gezien het nog prille herstel van de economie, de vergrijzing en de risico’s van de Europese schuldencrisis is extra voorzichtigheid op zijn plaats. Bovendien voldoet Nederland ook met deze nieuwe, betere cijfers nog niet aan de Europese normen.”

Tegenvallers
Het begrotingsjaar 2011 wordt gekenmerkt door aanzienlijke tegenvallers. De overschrijdingen doen zich vooral voor binnen de gezondheidszorg (eerstelijnszorg, Awbz en geestelijke gezondheidszorg), bij de kinderopvangtoeslag en de arbeidsongeschiktheidsregelingen. De meevaller: lagere werkloosheidsuitgaven.De zorguitgaven zijn niet al dit jaar omlaag te brengen. Het kabinet zal voor bezuinigingen in de zorg voor de vakantie voorstellen doen aan de Tweede kamer. De overige maatregelen worden aangekondigd in de Miljoenennota 2012.

Lees de voorjaarsnota 2011 op de site van het ministerie van financiën.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!