Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overheid wil taken Mee-organisatie verder versoberen

14 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

In de begrotingsafspraken die het kabinet en een deel van de oppositie afgelopen vrijdag hebben gemaakt, wordt vanaf 2015 structureel 25 miljoen euro extra bezuinigd op de ondersteuning voor mensen met een beperking, bovenop de structurele bezuiniging van 33 miljoen die nu al wordt doorgevoerd.

Deze kwetsbare doelgroep wordt daarmee verder beperkt in zelfredzaamheid en participatie. Ondersteuningsorganisatie Mee Nederland vindt het onacceptabel. In de begrotingsafspraken staat dat het takenpakket van de Mee-organisaties wordt versoberd. Volgens de organisatie is het directe gevolg van de extra bezuiniging dat minstens 15.000 cliënten niet meer kunnen worden geholpen, terwijl ze wel te maken krijgen met een opeenstapeling aan hervormingen en bezuinigingen.

Opgeschort
Het ministerie is nog met sectororganisatie Vereniging gehandicaptenzorg Nederland aan het praten over de overheveling van Awbz-geld naar de gemeente. Nu de uitgangspunten van de overheveling op losse schroeven komen te staan, schort Mee Nederland de gesprekken hierover op met een dringend beroep aan de overheid om de bezuinigingen uit het akkoord van vrijdag terug te draaien.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!