Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overheid hoopt ontslagen in de zorg te beperken

8 juli 2014 Door de redactie Geen reacties

Minister Asscher van Sociale zaken en staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid, welzijn en sport) hebben een manier bedacht om zorgmedewerkers aan het werk te houden: de huishoudelijke hulp-toelage. Mensen die hulp nodig hebben maar niet alles zelf kunnen betalen, krijgen een toelage zodat ze hun huishoudelijke hulp kunnen houden. Met deze toelage kunnen ruim 10.000 banen behouden blijven, denken de bewindslieden. Het kabinet heeft 75 miljoen euro uitgetrokken voor de huishoudelijke hulptoelage. De maatregel wordt de komende weken verder uitgewerkt.

Asscher en Van Rijn kondigen de volgende acties aan om – zoals het in het persbericht wordt genoemd - onnodige ontslagen in de zorg te voorkomen:

  • Het kabinet heeft € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor een sectorplan in de zorg om mensen aan de slag te houden binnen de zorg of naar ander werk te begeleiden buiten de zorg. De sector zelf draagt ook € 100 miljoen bij. Een deel daarvan is al goedgekeurd. De rest van de maatregelen die de sector zelf voorstelt om werkloosheid te voorkomen wordt nog beoordeeld.
  • Er komt een afdeling (Taskforce Transitie Langdurige zorg) bij het ministerie van Vws waar aanbieders en gemeenten terecht kunnen als het inkoopproces te traag gaat of dreigt vast te lopen. Als betrokken partijen goed met elkaar samenwerken, kan het aantal onnodige ontslagen flink worden beperkt, denken de bewindslieden.
  • Wanneer een (zorg)instelling meedoet aan een aanbesteding verleent arbeids- en uitkeringsinstantie Uwv geen ontslagvergunning, omdat nog onduidelijk is dat er definitief arbeidsplaatsen vervallen.
  • Mocht blijken dat meer mensen ondersteuning nodig hebben, dan zal de minister van Sociale zaken het Uwv vragen om aanvullende dienstverlening te bieden aan mensen aan wie ontslag is aangezegd.


Door de grote veranderingen in de zorg, komen er andere functies en wordt zorg vaker thuis verleend. Dat betekent dat functies veranderen, maar ook dat banen in de zorg verdwijnen. Minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn zeggen met dit actieplan het aantal ontslagen in de zorg te willen beperken door gemeenten en aanbieders tijdig met elkaar om de tafel te laten gaan en mensen voor wie straks geen werk meer is, zo snel mogelijk naar ander werk begeleiden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!