Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

‘Overheid doet te weinig om positie mensen met beperking te verbeteren’

17 november 2021 Door de redactie Geen reacties

Uit onderzoek onder een representatieve groep Nederlanders met een beperking blijkt dat twee derde van hen vindt dat de overheid haar plicht om de positie van mensen met een beperking te verbeteren niet goed oppakt.

Het onderzoek maakte duidelijk dat er vooral nog veel terrein te winnen is op het gebied van openbaar vervoer, horeca, de arbeidsmarkt en het onderwijs. Enkele bevindingen:
- 56 procent van de ondervraagden geeft aan niet gewoon met het openbaar vervoer te kunnen reizen
- 69 procent vindt de horeca niet voldoende toegankelijk voor mensen met een beperking
- 78 procent wordt belemmerd in (de zoektocht naar) werk.

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekscollectief Spot on Stories, onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV )en weekblad Vrij Nederland.

In 2016 ratificeerde Nederland het VN-verdrag Handicap, als een van de laatste landen van Europa. Maar dit blijkt een wassen neus, want de afgelopen vijf jaar is de positie van mensen met een beperking op veel gebieden juist verslechterd.

Laks
In de radio-uitzending van Pointer van zondag 14 november kwamen diverse mensen aan het woord over het onderzoek. Een van hen is burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek, Otwin van Dijk, zelf rolstoelgebonden en ervaringsdeskundige. “Nederland heeft het slechtste bouwbesluit van Europa. Hier kunnen gebouwen gebouwd worden die voor mensen met een beperking niet of nauwelijks toegankelijk zijn. Dat gaat van wonen tot digitale toegankelijkheid. Daar is geen wetgeving voor. Nederland is gewoon laks daarin.”

José Smits is onderzoeker bij de Alliantie VN-verdrag Handicap. Zij vertelt in het programma over een veelvoorkomend struikelblok in de horeca: je kunt er wel naar binnen om wat te drinken of te eten, maar een invalidentoilet blijkt er meestal niet te zijn.

Meer over het onderzoek en de radio-uitzending is te vinden op de website van Pointer.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!