Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overgangsregeling voor oude Wajongers

5 november 2012 Door de redactie Geen reacties

Jonggehandicapten uit de oude Wajongregeling krijgen vanaf 1 januari 2013 de mogelijkheid om over te stappen van de oude naar de nieuwe Wajongregeling. Zij kunnen hulp krijgen bij het vinden van een baan, om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten, meldt het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid.In de huidige Wajongregeling staat werk voorop en niet – zoals in de oude regeling - de uitkering.

Dat schrijft staatssecretaris De Krom van Sociale zaken en werkgelegenheid aan de Tweede Kamer. Met de overgangsregeling geeft de staatssecretaris uitvoering aan een motie waarin de Tweede kamer vraagt de nieuwe Wajong open te stellen voor mensen die nog onder de oude regeling vallen. De Krom: “Hiermee krijgen jonggehandicapten de kans over te stappen naar een werkregeling in plaats van aangewezen te blijven op een uitkering. Jonggehandicapten kunnen hierin zelf een keuze maken en het initiatief nemen.”

Rechten en plichten
De nieuwe Wajong is in 2010 van kracht geworden. Op grond van deze wet hebben jonggehandicapten recht op hulp van het Uwv bij het vinden van werk. In de oude Wajong stond de uitkering centraal. Zij kunnen er nu vrijwillig voor kiezen om over te gaan naar de nieuwe regeling. Jonggehandicapten die hiervoor kiezen krijgen de rechten én de plichten van de nieuwe Wajong.

De Krom vindt het moeilijk te voorspellen hoeveel mensen gebruik zullen maken van de overstapmogelijkheid. Uwv zal volgen hoeveel mensen overstappen. De overstapregeling kost 6 miljoen euro, wat wordt betaald uit het geld dat voor de Wajong beschikbaar is. Lees de brief over de overgangsregeling op de site van het ministerie van Szw.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!