Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Overgangscoach en budgethulp voor medewerkers Odion

24 mei 2023 Redactie Klik Geen reacties

Als je in je privéleven financiële problemen hebt, kan dit ertoe leiden dat je je werk minder goed doet, bijvoorbeeld omdat je er niet helemaal met je hoofd bij bent. En ook als je in de overgang zit en daarbij veel klachten ervaart, kan dit je werk beïnvloeden. Daarom is zorgorganisatie Odion gestart met hulp bij geldzaken en de overgang voor medewerkers die dat willen.

Het Noord-Hollandse Odion werkte al met een Veerkrachtkaart, waarop verschillende aandachtsgebieden staan waarop je ondersteuning kunt vragen aan onder meer een rouwverwerkingsdeskundige, een leefstijlcoach of een werkgelukdeskundige. Nu zijn aan de Veerkrachtkaart dus de aandachtsgebieden Financiën en Overgang toegevoegd.

Financiële stress
“Mensen praten niet makkelijk over geld,” ervaart Othilia Seibert, medewerker Salarisadministratie. “Terwijl financiële zorg veel stress kan geven die ook je werk kan beïnvloeden. Daarom hebben we een telefonische helpdesk in het leven geroepen waar je vragen kunt stellen aan een budgetcoach. Voor collega’s bij wie het water aan de lippen staat, hebben we de mogelijkheid voor een een-op-eengesprek met een externe budgetcoach.”

Overgangsklachten
En waarom is er ook gekozen voor het onderwerp overgang? “Ruim 40 procent van ons medewerkersbestand bestaat uit vrouwen tussen de 40 en 60 jaar,” vertelt personeelsadviseur Sanne van den Broek. “Onderzoek wijst uit dat ongeveer 55 procent van vrouwen in de overgang klachten heeft die invloed kunnen hebben op het werk. Tel dat bij elkaar op en dan is het logisch dat we hier aandacht aan zijn gaan geven.” Ze hoopt dat de overgang bij Odion niet meer iets is waar je lacherig over doet, maar wat er gewoon mag zijn.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!