Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Over doofheid, sociaal-emotionele ontwikkeling en Gentle teaching

18 juli 2013 Door de redactie Geen reacties

Hans is doof en heeft autisme. Communicatie met Hans is daardoor moeilijk. En ook is zijn ontwikkeling erdoor vertraagd. Sociaal-emotioneel is hij erg achter gebleven. Op de site van het Centrum voor consultatie en expertise (Cce) is Hans het eerste voorbeeld dat vanuit het veld is aangeleverd voor het project 'Beschrijf je eigen casus.'

In de loop van zijn leven vertoonde Hans steeds meer agressie en maakte hij veel kapot. Toen Hans veertig jaar was werd het ondersteunen van hem zo moeilijk dat zijn begeleiders geen andere oplossing zag dan hem grote delen van de dag af te zonderen. Voor Hans geen leven, en ook zijn begeleiders voelden zich er ongelukkig bij. Iedereen was machteloos.

Andere visie
Om de situatie te doorbreken is een aantal interventies uitgevoerd en is de visie op de ondersteuning van Hans veranderd. Maartje Léon, psychologe bij Arduin, laat met de casus zien hoe Gentle teaching daarin een belangrijke rol speelde. Voor Hans heeft het veel opgeleverd. Afzondering vindt bijvoorbeeld niet meer plaats. Bekijk de casus om er achter te komen hoe dat resultaat is bereikt.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!