Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ov-kaart ongeschikt voor veel gehandicapten

2 februari 2011 Door de redactie Geen reacties

Mensen met een beperking die nu zelfstandig reizen met papieren trein- en buskaartjes (zoals de strippenkaart) kunnen dat niet meer als de Ov-chipkaart volledig is ingevoerd. Er moet daarom een tijdelijke reiskaart komen, vinden belangenorganisaties.

Voor mensen met visuele beperkingen is er al een speciale kaart in de regio's Rotterdam en Amsterdam. Die wordt uitgebreid naar landelijk gebruik. Deze kaart moet volgens belangenorganisaties Cg-raad, Platform vg en Viziris ook gaan gelden voor mensen met een verstandelijke of psychische beperking. De organisaties pleiten ervoor iedereen met een Ov-begeleiderskaart de tijdelijke reiskaart (Handikaart) te geven. Daarmee zouden mensen met een beperking tegen een vast maandelijks tarief moeten kunnen reizen.

Chipkaart ongeschikt
De Ov-chipkaart is lastig in gebruik voor mensen met een beperking. Blinden en slechtzienden kunnen de informatie op de in- en uitcheckpalen niet lezen, net zo min als mensen met een leeshandicap. Ook voor veel mensen met een verstandelijke beperking of autisme is de huidige Ov-chipkaart onbruikbaar. Zo hebben zij moeite – zeker onder tijdsdruk - met de volgorde van de handelingen. De belangenorganisaties willen een structurele oplossing, waarbij bijvoorbeeld de in- en uitcheckpalen foutboodschappen uitspreken, en het in- en uitchecken veel eenvoudiger wordt met behulp van symbolen, kleur en begrijpelijke geluidssignalen.

Spoed
Omdat de strippenkaart per 3 februari wordt afgeschaft in de provincie Zuid-Holland, en uiteindelijk in het hele land, is een snelle oplossing nodig. Daarom hebben de belangenorganisaties brieven gestuurd aan de minister, de provinciale overheden en bestuurders van de vervoersregio's. Afgelopen donderdag vergaderde de Tweede kamer over de volledige invoering van de Ov-chipkaart. Diverse partijen probeerden de invoering met moties tegen te houden – niet vanwege de gevolgen voor gehandicapten, maar omdat de kaart fraudegevoelig is, en al die moties zijn verworpen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!