Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

'Ouders zorgintensief kind onterecht beschuldigd van kindermishandeling'

4 november 2016 Door de redactie Geen reacties

Ouders met kinderen die veel zorg nodig hebben, krijgen te vaak te maken met onterechte meldingen van kindermishandeling. Belangen Vereniging Intensieve Kindzorg (Bvikz) kent 41 gevallen en luidde daarom in tv-programma Nieuwsuur de noodklok.

Er zijn 41 ouders bekend bij de vereniging over wie een onterechte melding van kindermishandeling werd gedaan bij het meldpunt Veilig Thuis. De meldingen kwamen van scholen, zorgorganisaties, kinderartsen en gemeenten. Volgens voorzitter Vera Hooglugt is dit nog maar het topje van de ijsberg.

In veel gevallen was er een conflict voordat een melding werd gedaan. "We hebben voorbeelden van gezinnen die volledig binnenstebuiten worden gekeerd, terwijl het niet gaat om kindermishandeling, maar om een ouder die onenigheid heeft met school", zegt Hooglugt in Nieuwsuur.


Impact
Veilig Thuis is het landelijke meldpunt dat meldingen over huiselijke geweld of kindermishandeling in kaart brengt en bepaalt of er hulp moet worden geboden. Tanno Klijn, voorzitter van landelijk netwerk Veilig Thuis, herkent zich niet in het signaal van Bvikz. "We realiseren ons dat de impact groot is, maar het is onze taak om signalen rondom veiligheid te onderzoeken."

Hooglugt pleit in het actualiteitenprogramma voor meer nazorg voor getroffen families. "Ouders die slachtoffer zijn geworden van een onterechte melding van kindermishandeling moeten een vorm van slachtofferhulp krijgen. Wij zien dat de trauma’s immens groot zijn. Het is ongelooflijk ingrijpend wat er over een gezin wordt afgeroepen."

Staatssecretaris Martin van Rijn reageerde op de ‘hartenkreet’ en liet weten dat hij “in gezamenlijk overleg tot verdere afspraken wil komen."  |

Bekijk en lees meer over de uitzending op de website van Nieuwsuur.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!