Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouders: Schaf geen zorgzwaartepakketten af

3 juli 2012 Door de redactie Geen reacties

Koepelorganisatie van ouderverenigingen Platform vg heeft de Tweede kamer een petitie aangeboden, waarin ervoor wordt gepleit geen zorgzwaartepakketten voor mensen met een verstandelijke beperking te laten vervallen. Vooral mensen die nu in aanmerking komen voor een zzp 3 hebben volgens

Platform vg bijna allemaal permanent toezicht nodig. Woensdag 4 juli debatteert de Kamer over voorstellen uit het Lenteakkoord, waaronder dat over de zorgzwaartepakketten. Mensen met een verblijfsindicatie zzp  1-3 hebben nu recht op beschermd wonen met begeleiding en verzorging van een zorginstelling. In het Lenteakkoord wordt voorgesteld om deze zorgzwaartepakketten 1-3 te laten vervallen. Platform vg vreest vooral voor de leefsituatie van mensen die nu pakket 3 krijgen. Als zij maar een paar uurtjes begeleiding  thuis krijgen, in plaats van permanent toezicht, zullen zij zichzelf verwaarlozen en is de kans op vervuiling groot.

Cijfers

  • Op  1 januari 2011 hadden 12.200 mensen een indicatie voor zorgzwaartepakket 3 (vg)
  • In 2011 kwamen er 5.163 mensen bij met zzp vg 3.
  • 612 mensen zijn in 2011 ingestroomd die voorheen een indicatie in functies en klassen hadden, maar die vanwege een grotere zorgvraag een verblijfsindicatie kregen.
  • 411 mensen hadden voorheen een zzp met een andere grondslag.
  • 2406 mensen hadden een ander (veelal lager) zzp.
  • De overigen hadden eerder geen indicatie.

Volg het debat 4 juli op www.tweedekamer.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!