Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouders emb-kinderen leren van lotgenoten

16 mei 2016 Ruth Eppink Geen reacties

Vereniging Bosk heeft in het nieuwe programma ‘Meervoudig Ondersteund’ ervaringskennis van ouders van jonge kinderen met ernstige beperkingen samen met die van professionals gebundeld in twee handzame instrumenten: online filmpjes en checklists.

De presentatie vond half april plaats tijdens een ontmoetingsdag in Arnhem voor ouders en familieleden van mensen met meervoudig complexe handicaps (mcg)/ ernstig meervoudige beperkingen (emb). Tijdens deze goedbezochte bijeenkomst die georganiseerd werd door Bosk en zorgorganisatie Siza, bleek al snel dat het delen van ervaringen heel waardevol was voor de bezoekers. En juist die ervaringskennis vormt de basis van Meervoudig Ondersteund.

Ontelbare vragen
Het programma is bedoeld voor ouders van jonge mcg/emb -kinderen. Hun wereld staat al op z’n kop en dan moeten ze ook ineens allerlei zaken gaan regelen, terwijl ontelbare vragen door hun hoofden spoken. Kan mijn kind ooit praten? Naar school? Zelfstandig wonen? Welk ziekenhuis is het beste? Kan ik blijven werken of moet ik thuis blijven voor mijn kind?

Met Meervoudig Ondersteund zien deze ouders hoe andere stellen met een ernstig meervoudig beperkt kind dit proces van onzekerheid hebben doorlopen. De filmpjes geven de ouders het gevoel dat ze er niet alleen voor staan, en bieden veel praktische handvatten en advies rondom negen thema’s:

  • Gezin en verwerking
  • Ziekenhuizen
  • Behandeling en therapie
  • Communicatie en opvoeding
  • Ontwikkeling, opvang en onderwijs
  • Zorgen voor en over
  • Vrije tijd, vervoer en sociale kaart
  • Hulpmiddelen en voorzieningen
  • Wetten, regelgeving en vergoedingen.


Daarnaast zijn er op www.bosk.nl/meervoudigondersteund acht praktische checklists te vinden, die inzichtelijk maken wat er geregeld moet worden. Ook helpen ze bij de voorbereiding op een gesprek in het ziekenhuis met een specialist, of bij het aanvragen van hulpmiddelen. Deze checklists zijn als download beschikbaar op de website.


Later dit jaar breidt Bosk de informatie online uit. Dan brengt de vereniging ook verschillende ouders samen, om elkaar steun en een luisterend oor te bieden.

Goed leven
De ontmoetingsdag werd door Bosk en Siza ook gebruikt om andere nieuwe methodes en inzichten te belichten. Evelien van der Meer-Bakker, gedragsdeskundige bij Siza, vroeg aan de aanwezigen: ‘Wat is goed leven voor jouw kind?’ De antwoorden liepen zeer uiteen. Elk kind en iedere volwassene heeft immers eigen behoeften en mogelijkheden.


Van der Meer-Bakker vertelde over de Laccs-methode, die helpt om de weg naar het goede leven voor het kind te vinden. Laccs staat voor Lichaam, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulering. Al deze onderdelen zijn bouwstenen in het bouwen aan een goed leven.

Lees meer over de ontmoetingsdag van Bosk en Siza: www.bosk.nl/bosk/actueel/nieuws/mcg-dag/

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!