Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouders dagcentra voor zorgintensieve kinderen helpen elkaar

2 maart 2016 Door de redactie Geen reacties

Ouders van kinderen op de kinderdagcentra Dol-fijn in Velp en Elstine in Elst van zorgorganisatie Driestroom zijn begonnen met het project ‘Ouder voor ouders’. Met dit initiatief willen ouders onderling kennis en ervaringen uitwisselen over de zorg voor een kind met een beperking.

Ouders spelen een belangrijke rol bij zorgorganisatie Driestroom. Martienke van Til, teamcoach van Dol-Fijn: “Ouders met een zorgintensief kind kunnen heel veel betekenen voor andere ouders die ook met de zorg voor zo’n kind geconfronteerd worden.”

Denise Gertsen, zelf moeder van een zorgintensief kind bij kinderdagcentrum Elstine, bevestigt dit. Denise: “Ik ben heel betrokken bij wat op het kinderdagcentrum gebeurt en ben ook actief in de ouderraad. Maar ik merkte ook dat in het delen van informatie met andere ouders ruimte voor verbetering bestond. Het gaat om ouders die vol vragen zitten. Over het aanvragen van een indicatie bijvoorbeeld of over de ontwikkeling van hun kind, noem maar op. Het is zó belangrijk om het samen te doen.”

Samen weet je meer
De insteek van het project 'Ouder voor ouders' is: ‘samen weet je meer’. Ouders helpen elkaar die vragen te beantwoorden. Zo is er een inloopochtend georganiseerd waarbij ouders hun ervaringen over zulke zaken konden delen. Iemand van een fondsenwervingsbureau werd uitgenodigd voor extra uitleg. Daarnaast is er een flyer gemaakt om uitleg te geven over de stappen die je kunt zetten om voor fondsenwerving in aanmerking te komen.

Andere inloopochtenden gingen over indicatiestelling, veranderingen bij zorgkantoren en gemeenten en aangepast speelgoed. Denise: “Uiteindelijk is het de bedoeling dat de ouders de inloopochtenden of -avonden helemaal zelf gaan organiseren en dat Driestroom die dan faciliteert.”

Verder uitbouwen
De kern van 'Ouder voor ouders' is dat je je als ouder meer gesteund voelt. Denise: “Je kunt van betekenis zijn voor de organisatie én voor andere ouders. Het is een geruststelling als je weet dat er iemand met kennis van zaken naast je staat als je al het papierwerk moet regelen dat komt kijken bij de zorg voor een zorgintensief kind.”

Denise is heel blij dat het gelukt is om het project ‘Ouder voor ouders’ van de grond te krijgen. Ze wil het nog verder uitbreiden met meer huisbezoeken van ouders en door meer kinderdagcentra erbij te betrekken.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!