Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouderen- en gehandicaptenzorg werken aan robots die stress herkennen

4 oktober 2023 Redactie Klik Geen reacties

Gehandicaptenzorgaanbieder Ipse de Bruggen en ouderenzorgaanbieder Zorggroep Elde Maasduinen gaan 25 zorgrobots inzetten om zorgverleners en cliënten te ondersteunen bij het herkennen van stress.

De zorgorganisaties dragen met de inzet in de praktijk bij aan de ontwikkeling van de emotie-intelligente robot (EI-robot). Zij doen dit in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Mentech (HUME), Sara Robotics en VGZ zorgkantoor.

de emotie intelligente robot toont een afbeelding

De EI-robot moet in de toekomst volledig zelfstandig zorgprofessionals en cliënten kunnen ondersteunen. Wanneer sensoren van de robot een bepaalde mate van stress bij een cliënt opmerken, moet de robot in actie komen en een oplossing bieden om de stress af te bouwen. Door slimme formules moeten de systemen leren welke handelingen daarbij succesvol zijn en welke niet.

Onderzoek
Onderzoekers van het LUMC analyseren de data en proberen antwoord te krijgen op de volgende onderzoeksvragen:

  • Wat betekent de inzet van de emotie-intelligente robot voor het welzijn van de cliënt en het ontlasten van de zorgprofessional?
  • Vermindert het de arbeidsmarktproblematiek?

Begin oktober 2023 worden de eerste EI-robots ingezet. Op de projectomschrijving op de website van Mentech wordt benadrukt dat zorg een menselijke onderneming blijft, waarbij de robot dient als een hulpmiddel in plaats van een vervanging voor zorgmedewerkers.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!