Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oudere zorgverleners minder productief

5 april 2011 Door de redactie Geen reacties

De inzetbaarheid van werknemers in zorg & welzijn staat meer onder druk dan in andere branches Volgens een onderzoek van Arbo unie onder 22.000 werknemers hebben relatief veel werknemers in zorg & welzijn en het onderwijs een matig tot slecht werkvermogen. Dat betekent dat ze minder productief worden naarmate ze ouder zijn.

Arbo unie verricht in samenwerking met bedrijven onderzoek naar de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Dat wordt uitgedrukt in het vermogen van werknemers om tot hun pensioen productief werk te verrichten (werkvermogen). 78% van de medewerkers boven de 55 jaar heeft een goed tot uitstekend werkvermogen. Vanaf ongeveer 42 jaar staat het werkvermogen meer onder druk. 

Risico op uitvallen
Bij vergelijking van de verschillende branches hebben medewerkers in de zorg & welzijn en het onderwijs een slechter werkvermogen dan medewerkers in andere branches. De scores houden weinig verband met de leeftijd van medewerkers. Het werkvermogen van medewerkers in de industrie en de bouwnijverheid is hoger en meer gerelateerd aan leeftijd.

Medewerkers binnen de overheid hebben relatief het beste werkvermogen (44% uitstekend, 45% goed, 11% matig, 2% slecht). Daarna volgen dienstverlening, industrie en bouwnijverheid, en onderwijs. Onderaan staan zorg en welzijn (33% uitstekend, 47% goed, 14% matig, 4% slecht). Een slecht werkvermogen betekent dat werknemers een risico van 60% lopen dat ze binnen twee jaar uitvallen.

Acties
Volgens de onderzoekers van Arbo unie komen ook jongere generaties onder druk te staan, daarom moeten bedrijven meer investeren in duurzame inzetbaarheid. Werkgevers en werknemers hebben daar beide een verantwoordelijkheid in. "Stel alle medewerkers in de gelegenheid inzicht in hun werkvermogen te krijgen, ga het gesprek met medewerkers aan over het zelf nemen van actie en ondersteun hun verbeteracties. Deze kunnen liggen op het verbeteren van de mentale of fysieke vitaliteit en wij merken ook dat aandacht voor loopbaan of werk van groot belang zijn," aldus Jan van den Hoogen, arbeids- & organisatiekundige van Arbo unie.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!