Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouder worden en Downsyndroom

9 maart 2021 Door de redactie Geen reacties

Om het verouderingsproces bespreekbaar te maken met mensen met Downsyndroom is het boekje ‘Help, wat gebeurt er met me’ ontwikkeld. Aan de hand van verschillende thema’s kun je de veranderingen bespreekbaar maken. Daarnaast is er een begeleidershandleiding beschikbaar.

In eenvoudige taal en korte zinnen worden allerlei onderwerpen aangestipt: ‘Als je ouder wordt, krijg je soms een bril. Of een gehoorapparaat. Dit komt omdat je minder goed kan kijken. Of minder goed kan horen. Soms vergeet je iets. Je weet bijvoorbeeld niet meer waar je sleutels liggen.’

De oplossing ligt in de mensen om hen heen: ‘Gelukkig zijn er mensen die jou helpen als je het even niet meer weet. En als het even niet zo goed met je gaat zijn er mensen die jou weer blij maken.’

Zo kun je het gesprek aangaan over lopen, pijn en tandenpoetsen. Maar ook over de lichamelijke verandering van opvliegers, incontinentie en het minder makkelijk krijgen van een erectie. Tot slot wordt ook doodgaan benoemd.

De uitgebreide begeleidershandleiding meldt dat de gemiddelde levensverwachting van mensen met Downsyndroom rond de 60 jaar ligt. En rond het 40e levensjaar kunnen ze verouderingssymptomen ervaren. Deze vragen worden niet altijd letterlijk gesteld, maar hun gedrag veranderd.

Het boekje is met name gericht op mensen met Downsyndroom met een matig tot licht verstandelijke beperking. De handleiding geeft meer informatie en verdiepingsvragen over de gespreksthema’s.

Help, wat gebeurt er met me? Voorlichting voor ouder wordende mensen met Downsyndroom. Door: Regina Colijn en Maaike Messemaker. Uitgave van Stichting Downsyndroom. Het materiaal is gratis ter beschikking gesteld dankzij een gift van Fonds Sluyterman van Loo, zie www.downsyndroom.nl/product/down-en-oud/.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!