Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Ouder-kindrelatie

17 juni 2014 Door de redactie Geen reacties

Gz-psycholoog Henry Holthinrichs schreef een boek over een methode om de ontwikkeling van kinderen met een ontwikkelingsstoornis of een verstandelijke beperking te stimuleren.

Wees er vroeg bij, help ouders om contact te krijgen met hun bijzondere kind, zo lees je in een thema-artikel over Ouder-kindrelatie in Klik.Henry Holthinrichs geeft in de Klik kennishoek voor Leidinggevenden tips om kinderen een kans op persoonlijke ontwikkeling te geven. Foto Antoinette Borchert

Tips voor leidinggevenden

  • Investeer als leidinggevende in menselijk kapitaal van je personeel: mensen in (toepassing van) het leren van elkaars ervaringen. Menselijk kapitaal – vakkennis en persoonlijke vaardigheden - is doorslaggevend voor goede zorgverlening aan cliënten.
  • Realiseer een ondersteunend, kritisch opbouwend werkklimaat.
  • Neem activiteiten die in individuele behoeften voorzien als uitgangspunt voor groepsactiviteiten en als je het dagprogramma opbouwt. Niet andersom!
  • Kinderen ontwikkelen zich door heel veel samen te spelen en bewegen. Richt de ruimten in met materialen en inventaris die voor de kinderen aantrekkelijk en uitdagend zijn.
  • Laat het dagprogramma voor een aanzienlijk deel bestaan uit grof-motorische activiteiten met fysieke inspanning van het 'hele lichaam'. (Stimulans voor de nabijheidszintuigen, lichaamservaring, zelfervaring.)
  • Momenten voor (gezamenlijke) reflectie: Denk buiten de kaders van het vanzelfsprekende. Een aanpak, activiteit, werkwijze die ooit ergens goed voor was, kan achterhaald zijn of schadelijk.
  • Laat het groepsprogramma of het dagprogramma geen excuus worden om niet in individuele behoeften te voorzien. Geef niet toe aan de dwang van vaste patronen en routines in het dagelijkse werk.
  • Als er gedragsproblemen zijn moet je die aanpakken, maar blijf vooral niet steken in symptoombestrijding. Pak onderliggende oorzaken aan.
  • Zorg ervoor dat regels en protocollen dienend zijn, ipv overheersend doel in zichzelf.

Meer informatie
Meer over de methode lees je in het boek 'Aangeboren en aangeleerd. Over afwijkende ontwikkeling en ontwikkelend opvoeden'.
Door Henry Holthinrichs. Uitgave van stichting Kinderstudies in Groningen, www.stichting-kinderstudies.nl. Prijs € 23,80.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!