Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Oude ouders van kinderen met beperking zijn kwetsbaar

3 januari 2013 Door de redactie Geen reacties

Ouders die voor een volwassen kind met een verstandelijke beperking of psychiatrische ziekte zorgen, lopen een verhoogde kans om zelf verstandelijke stoornissen te ontwikkelen. Bovendien hebben ze het financieel zwaarder dan andere gezinnen. Dat is de uitkomst van een studie aan de Brandeis universiteit (in de buurt van Boston, Verenigde Staten).

In de studie werden de economische en psychosociale achtergronden van ouder wordende ouders van een volwassen, verstandelijk beperkt kind vergeleken met die van ouders van niet gehandicapte kinderen. Van de echtparen met een psychisch ziek kind is op 60-jarige leeftijd veel vaker een van de ouders gehandicapt geraakt (bijvoorbeeld door dementie) dan van andere echtparen. Een gevolg is dat de zorgbelasting voor de gezonde ouder stijgt, en het inkomen daalt.

Gezinnen met een volwassen zorgenkind, hebben het financieel zwaar, omdat in de Verenigde Staten veel zorguitgaven niet worden vergoed door de ziektekostenverzekering.

Extra aandacht
Volgens de onderzoekers zouden hulpverleners extra aandacht moeten besteden aan oudere ouders van kinderen met beperkingen of een psychische ziekte, omdat zij kwetsbaar zijn. De kans dat ze zelf beperkt worden is groot, en ook hun financiële positie is kwetsbaar.

Het onderzoek naar oudere ouders van kinderen met een beperking is gebaseerd op gegevens over 10.000 Amerikaanse scholieren en hun familie die sinds 1957 worden verzameld.

Adaptation to a spouse's disability by parents of adult children with mental illness or developmental disability. Door Subharati Ghosh, en anderen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!